FOTO: Francúzsky deň v Bratislave ponúkol ochutnávku francúzskej kultúry i gastronómie

13.7.2019

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Francúzsky deň v Bratislave ponúkol ochutnávku francúzskej kultúry i gastronómie. Po deviaty raz podujatím organizátori oslávili francúzsky štátny sviatok Deň dobytia Bastily (14. 7.). Táto udalosť predstavovala začiatok Veľkej francúzskej revolúcie, pripomenula Daniela Zelenákova z Francúzskeho inštitútu.

Francúzsky veľvyslanec Christophe Léonzi v príhovore vyhlásil, že Francúzskym dňom chcú do Bratislavy preniesť nezameniteľnú atmosféru osláv Dňa dobytia Bastily. Návštevníkov privítala aj starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová. V úvodných slovách ocenila francúzsky urbanizmus, gastronómiu a umenie. 

Trhy na Hlavnom námestí predstavili francúzskych výrobcov vín, syrov či makarónov. Veľký úspech zožali medzi návštevníkmi palacinky. Popoludnie bolo spojené s Dňom otvorených dverí vo Francúzskom inštitúte. „V galérii budú kreatívne ateliéry spojené s výstavou, ktorú v súčasnosti prezentujeme, v mediotéke sa bude hľadať poklad a budeme mať aj takú milú súťaž,“ opísala Zelenáková. V rámci kultúrneho programu vystúpili víťazi speváckej súťaže Spievam po francúzsky a slovenská interpretka Jana Gavačová, ktorá zaspievala francúzsku klasiku, ale aj modernejšie piesne v šansónovom duchu.

 Program zakončili hostia z Francúzska – žongléri z Compagnie Soralino a kapela Météo Mirage. „Sú to mladé talenty, päť chlapcov, ktorí predvádzajú špecifický žáner, vo Francúzsku to nazývajú jolie psy pop, takže je tam trochu popovej hudby, rocku aj elektra,“ zakončila Zelenáková z Francúzskeho inštitútu, ktorý podujatie zorganizoval spoločne s Francúzskym veľvyslanectvom a Francúzsko-slovenskou obchodnou komorou.

(TASR)

Páčil sa vám článok?