FOTO: Po hádkach umelecké dielo R. Sikoru presťahovali z vestibulu univerzity na magistrát!

9.7.2019

Zdroj: Magistrát

Páčil sa vám článok?

Presťahované! Dielo jedného z najlepších slovenských umelcov Rudolfa Sikoru Väzenie pre Maleviča, ktoré bolo zapožičané Univerzite Komenského a boli okolo neho spory a nedorozumenia, má už nové miesto. A ďaleko atraktívnejšie.

„Dielo sme nainštalovali v priestoroch Magistrátu mesta Bratislavy na Primaciálnom námestí na prvom poschodí. Vedenie mesta pristúpilo k tomuto projektu veľmi pozitívne,“ povedal pre banoviny.sk riaditeľ Galérie mesta Bratislavy Ivan Jančár.

Zdroj: Magistrát hlavného mesta

​​Väzenie pre Maleviča je v priestoroch magistrátu od 11.júna na celý rok. „V prípade záujmu ho, samozrejme, vieme sprístupniť verejnosti, čo sa od inštalácie už aj viackrát stalo,“ informoval nás hovorca mesta Peter Bubla.

Zdroj: Magistrát

​Toto dielo Rudolfa Sikoru bolo naposledy zapožičané Univerzite Komenského na štyri roky. Nové vedenie univerzity však žiadalo o predčasné odstránenie, aby vo vestibule vznikol priestor pre ich výstavu ku 100 výročiu školy. Nakoniec univerzita dielo obstavala informačnými plagátmi o univerzite a dielo bolo z väčšej časti zakryté, čo sa nepáčilo riaditeľovi galérie Ivanovi Jančárovi. A napísal rektorovi ostrý list.

Zdroj: Magistrát

O diele: Veľkorozmernú priestorovú inštaláciu Väzenie pre Maleviča vytvoril Rudolf Sikora v rokoch 2004 – 2006 pri príležitosti retrospektívnej výstavy v Národnej galérii v Prahe (2006). Patrí k autorovým zásadným dielam, prelínajú sa v nej citácie priekopníka abstraktného umenia Kazimíra Maleviča (1878 – 1935) a vlastné geometrické kompozície iluzívne rozšírené do nekonečného priestoru. Dochádza tu aj k paradoxu – na jednej strane je to pevne ohraničený priestor symbolizujúci väzenie, na druhej strane sa vnútri otvára nekonečný priestor ako symbol duševnej slobody.

Zdroj: Magistrát hlavného mesta Bratislavy

​ „Mesto Bratislava sa inštaláciou diela hlási k vytvoreniu platformy pre umenie v interiéroch mestských budov. Trikrát tri metre veľká čierna kocka pôsobiaca skoro ako súčasť mobiliáru poschodia – ďalší priestor, či hmota, prinesie nový rozmer v konfrontácii s prostredím, ktorým denne prechádzame. Posolstvo diela je nadčasové - slobodu si nesieme sami v sebe. Ako uvádza sám autor: „Tomuto pocitu rozumejú všetci bez toho, aby vedeli, kto je Malevič, bez toho, aby som čokoľvek vysvetľoval.“ Sme radi, že sa bude prihovárať nám všetkým a pripomínať nám logiku slobody,“ napísal nám hovorca mesta.

​Partnerom výstavy je Nadácia ARS NOVA, ktorá sa zameriava na dotváranie verejných priestorov náročnými výtvarnými projektmi. Ambíciou je každý rok realizovať jedno dielo v interiéri verejného priestoru v Bratislave. Pre magistrát pripravila inštaláciu na vlastné náklady.

(lb)

Páčil sa vám článok?