Na Bratislavskom hrade je veľká výstava českého a slovenského storočného skla

14.6.2019
0

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Výstava Dva v jednom na Bratislavskom hrade predstavuje dizajn českého a slovenského nápojového skla vyrobeného v období rokov 1918 až 2018.

Čaše, obrie čaše, čiašky, karafy, kanvice, poháre na vodu, víno, koktail, šampanské a pivo podľa výrobného druhu tohto nápoja tvoria expozíciu na treťom poschodí Hradu. Podobne ako súbory nápojové, čajové, raňajkové, na vodu alebo likér sú vyrobené z číreho, krištáľového, uránového, borosilikátového, kryštalinového, rozalínového skla či z olovnatého krištáľu. 

Sklárski majstri ich vytvorili fúkaním, brúsením, maľovaním, niektoré výrobky sú z rôznofarebného skla. Vo výbere je aj nápojový súbor Zlatá Zuzana z roku 1954 podľa návrhu dizajnéra Jozefa Staníka, vyrobený v Stredoslovenských sklárňach, závod Zlatno. Expozíciu dopĺňa na stenách množstvo textu a fotografií sklárskych výrobkov. Jeden propaguje talianska herečka Sophia Lorenová.

"Taká veľká výstava českého a slovenského dizajnu nápojového skla dlho nebola. Pre návštevníkov je zaujímavé, že uvidia výrobky, ktoré majú doma a bežne používajú. Okolo 400 exponátov predstavuje všetkých zásadných dizajnérov, sklárske firmy aj základné technologické postupy, ktoré sa za posledné storočie používali," povedal na štvrtkovej (13. 6.) vernisáži Petr Nový, ktorý s Milanom Hlavešom a Patrikom Illom kurátorsky výstavu pripravili.

Podľa nich je to reprezentatívny prierez nápojového skla z oboch krajín. Nechýbajú nadčasové kolekcie ani dizajnové experimenty a zberateľské exkluzivity z obdobia spoločného Československa - prvej republiky a socializmu i po radikálnej zmene v spoločnosti v roku 1989 a rozdelení na dve krajiny.

České a slovenské sklo spoločne tvoria symfonickú báseň o dvoch vetách, dve výrazné kapitoly európskeho sklárstva, na ktoré môžu byť právom hrdí. Jeho história aj súčasnosť sú nielen zaujímavou kultúrno-historickou témou, ale aj bádateľskou výzvou. Ide o príbehy, ktoré sa síce prelínajú, ale nikdy sa úplne nespoja. Každý z nich má svoju vlastnú podstatu aj v období existencie Československa.     

"Názov Dva v jednom odkazuje nielen na blízke susedstvo Česka a Slovenska v srdci Európy, ale aj na spoločný štát v období 1918 – 1991 s vedomím súvzťažností a odlišností, ktoré zostali zachované odhliadnuc od spoločensko-politických pomerov," zdôvodňuje Nový. Výstava potrvá do 1. decembra, dopĺňa ju 330 stranová kniha.

(TASR)

Páčil sa vám článok?