Históriu bratislavských ulíc vám opäť priblížia Hovory zo Starej radnice

3.6.2019
0

Zdroj: google maps

Páčil sa vám článok?

Program druhého ročníka Hovorov zo Starej radnice je tento rok zameraný na históriu vybratých ulíc v historickom centre hlavného mesta. Z pohľadu urbanizmu, architektúry i obyvateľov

Ako uviedla vedúca oddelenia komunikácie Múzea mesta Bratislavy (MMB) Beata Husová, aktuálnosť cyklu podporuje časť venovaná pripojeniu Bratislavy k ČSR v roku 1919 pri príležitosti stého výročia tejto udalosti.

Jednotlivé časti cyklu sa uskutočnia na historickom nádvorí Starej radnice. "Atmosféru ozvláštňuje provizórna kaviareň na nádvorí s možnosťou objednávky kávy, kvalitného vína, dobrého pečiva v spolupráci s Kaviarňou Radnička, OZ Inklúzia. Počas nepriaznivého počasia sa podujatie automaticky koná vo Faustovej sieni Múzea mesta Bratislavy v Starej radnici.", prezradila ďalej Husová. Rozprávania sú oživené reprodukovanou hudbou na dobových gramofónoch a pôvodných šelakových platniach, ktoré popularizuje Maroš Schmidt krátkym sprievodným slovom.

Historik Štefan Holčík v tejto súvislosti uvádza, že historické jadro mesta sa nachádzalo približne v trojuholníku vymedzenom Námestím SNP, Hviezdoslavovým námestím a Židovskou ulicou. Na uvedenom území je asi 15 ulíc a tri námestia, kde boli pôvodne trhoviská. Dnešná uličná sieť odráža situáciu svojho vzniku najneskôr na začiatku 12. storočia. Počas osemsto rokov sa tu vystriedali tisíce obyvateľov.

Cyklus Hovory zo Starej radnice je zaradený do programovej ponuky MMB Bratislavy v rámci Kultúrneho leta 2019.  Prvé rozhovory na tému Budovy a osobnosti sa uskutoční 12. júna.

(TASR)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie