FOTO a VIDEO Navštívili sme otvorené parky a záhrady: Pokochajte sa u Kocha

2.6.2019
Vysadené bambusy v Kochovej záhrade

Zdroj: lb

Páčil sa vám článok?

Ukážka medzivojnovej záhradnej architektúry Kochova záhrada je považovaná za jednu z najkrajších a najvzácnejších historických záhrad. Kochova záhrada patrí medzi najobľúbenejšie miesta Bratislavčanov. Ešte dnes do 18-máte možnosť do nej nazrieť a užiť si prehliadku aj spolu s lektorom.

Na úpätí svahov Malých Karpát dnešnej Partizánskej ulice (bývalá Vegelinová ulica) sa začiatkom 20. storočia pôvodne rozprestierali viniče a ovocné sady. V jednom z týchto sadov dal v rokoch 1932- 35 vybudovať súkromné sanatórium so záhradou významný lekár a chirurg MUDr. Karol Koch. Projekt spracovali významní architekti Dušan Jurkovič, Jindřich Merganc a Oto Klimeš.

Sadovnícky návrh záhrady spracoval a realizoval záhradník Arboréta v Mlyňanoch Jozef Mišák, preto sa často označuje ako „Malé Mlyňany“. Pôvodne bolo v záhrade vysadených 120 druhov, foriem a variet drevín z toho 30 ihličnatých a 26 listnatých stálozelených cudzokrajných drevín. Záhrada vzniká v tzv. dendrologickom období, keď sadovníci vo výsadbe uprednostňovali dreviny. Svah záhrady má sklon k severovýchodu a budova sanatória ho chráni pred studenými vetrami, čím sa vytvorili jedinečné mikroklimatické podmienky na pestovanie vždyzelených rastlín, nakoľko nedochádza k ich poškodzovaniu mrazom.

​Z vývoja záhrady možno konštatovať, že ide o mladý objekt, ktorého pôvodná podoba sa nám zachovala dodnes. Všetky architektonické časti sú ešte pôvodné. Jej architektonické, dôkladne premyslené riešenie v spojení s rehabilitačnými prvkami, oddychovými prvkami a rekreačnými zložkami, ako i jej estetické a výtvarné riešenie v súlade s objektom sanatória ju radia medzi popredné záhrady medzivojnového obdobia Slovenska. Význam tejto záhrady spočíva v možnosti pozorovania aklimatizačných schopností stálozelených drevín a ich pôsobenia k stanovištným podmienkam. Hodnota Kochovho sanatória a záhrady je porovnateľná s Vilou Tugendhat, no na Slovensku sa navyše zachovala pôvodná záhrada.

Vstup do záhrady je z Bartoňovej ulice a kedže býva o túto záhradu veľkú záujem, buďte pri vstupe trpezliví :) Vstup je zadarmo.

(vozp.sk, lb, nc)
Páčil sa vám článok?