Elegancia potrvá až do januára

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

V priestoroch Starej radnice majú Bratislavčania stále jedinečnú možnosť prehliadnuť si atraktívnu výstavu Elegancia prvej republiky - česká móda 1918-1939. Trvanie výstavy, pôvodne plánované do 8. novembra, je totiž predĺžené do 3. januára 1999.

Výstava je svojím spôsobom unikátna, pretože doteraz na Slovensku nebola usporiadaná prehliadka odievania v takej šírke akú v súčasnosti ponúka Mestské múzeum v Bratislave. Koncepciou výstava poskytuje niekoľko pohľadov na dobovú módu a zachytáva zmenu módnych trendov v medzivojnovom období.

Dominantou sú predovšetkým odevy a doplnky, ktoré už pri vstupe upútajú pozornosť nielen ženských pohľadov. Na dokreslenie štýlu odievania sú tu inštalované aj ukážky dobovej návrhovej tvorby, dobová módna fotografia vynikajúceho českého fotografa Františka Drtikola, ako aj plagáty propagujúce výrobky z oblasti odievania.

Výstavu ako celok charakterizuje aj slovo v názve - elegancia. Plne vystihuje nielen poňatie odevov, ich materiály, ale aj často náročné strihové riešenie s precíznym remeselným prevedením. Elegancia totiž vystihuje aj dobovú spoločenskú atmosféru, kde sa tento pojem prenášal aj do pravidiel správania a vzťahov medzi ľuďmi.

Pre návštevníkov je výstava veľkou príležitosťou potešiť sa pohľadom na prekrásne odevy, pre starších môže byť nostalgickou spomienkou na roky mladosti, pre mladších zase príležitosťou vidieť na vlastné oči štýl odievania svojich babičiek a matiek.

Marta Janovíčková

Páčil sa vám článok?