Noc kostolov otvorí desiatky chrámov, do Rusoviec príde diskutovať Róbert Bezák

24.5.2019
0
Hudobník Jozef Lupták a emeritný arcibiskup Róbert Bezák

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Do piatkovej Noci kostolov sa zapojí 30 chrámov na celom Slovensku. Kostoly a modlitebne sa mimoriadne pre verejnosť otvoria o 18.00 h. Podujatie sa na Slovensku uskutoční deviaty rok. Informovala o tom Konferencia biskupov Slovenska.

Aj tento rok budú môcť návštevníci v otvorených kostoloch spoznávať a obdivovať duchovné a umelecké skvosty kresťanstva. "O tom svedčí aj bohatý kultúrno-duchovný program, v ktorom opäť nebudú chýbať koncerty, komentované prehliadky, workshopy alebo divadelné predstavenia, možnosť nazrieť do kostolných sakristií či kláštorných záhrad, vystúpiť na veže alebo zostúpiť do starobylých krýpt, prežiť liturgiu, alebo iba v tichom zastavení vnímať to, čo bolo inšpiráciou pre staviteľov kresťanských chrámov," uvádza sa na webe podujatia.  

Do podujatia sa zapojí aj hlavné mesto, konkrétne farnosť Rusovce, tu je program podujatia v tejto bratislavskej mestskej časti:

17:50 Zvony ohlásia začiatok

od 18:00 do 20:00 Prehliadka rímskokatolíckeho farského kostola, krypty a veže, evanjelického kostola, kostola sv. Víta. Posledný výstup na vežu bude o 20:00 hod.

18:00 Detské spevy a modlitbičky v kostole

od 18:30 do 20:00 Program pre deti vo farskej záhrade

18:30 Príhovor Mons. Róberta Bezáka spojený s diskusiou v pastoračnom centre. Téma: Quo vadis, Ecclesia?

20:00 Koncert speváčky Janais v kostole

21:30 Meditácia s hudobným doprovodom v kostole

22:00 Sv. omša pri sviečkach

Mottom tohtoročného podujatia je myšlienka "Budete spievať ako v noci, keď sa svätí sviatok". Podujatie vzniklo v roku 2001 v Nemecku. Jeho podstatou je stretnutie širokej verejnosti s kresťanstvom a, naopak, priblíženie kresťanstva a jeho hodnôt aj ľuďom mimo cirkvi. V roku 2005 sa k podujatiu pripojili Rakúsko a Holandsko, v roku 2010 Slovensko. Noc kostolov má ekumenický charakter.

(ms, tasr)

Páčil sa vám článok?