Bratislavu navštívil český prezident V. Havel

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavu po dlhšom čase navštívila hla­va štátu - český prezident Václav Havel sem pricestoval po viacerých rokoch, aby sa poklonil pa­miatke A. Dubče­ka, prešiel sa po Starom Meste, stretol sa so zástupcami mimovládnych organizácií a s predstaviteľmi novej slovenskej politickej reprezentácie.

V historickom centre Bratislave českého prezidenta sprevádzal starosta Starého Mesta Andrej Ďurkovský.

„Prezident Havel vysoko ocenil, ako úžasne sa bratislavské centrum v uplynulých rokoch zmenilo. Zdôraznil veľký význam toho, aby sa na pôvodné miesto prinavracali pôvodné reštaurácie a obchody, ktoré v minulosti mestu dávali jeho osobitý charakter. Hovorili sme však aj o tom, že v mnohých prípadoch trhový mechanizmus nedovolí niektorým kaviarňam prežiť a sú vytláčané lukratívnejšími prevádzkami. Tieto skúsenosti má Bratislava i Praha. Nám, žiaľ, nezostáva iné, ako sa s tým zmieriť, pretože nasilu to riešiť nemožno,“ povedal o stretnutí s prezidentom Havlom starosta A. Ďurkovský.

Českého prezidenta sprevádzalo pri jeho návšteve Bratislavy množstvo obyvateľov potleskom, skandovaním a prejavmi sympatií. „Vždy som sa cítil v Bratislave dobre a toto srdečné prijatie ma veľmi teší, ale aj zaväzuje,“ povedal pri prechádzke korzom V. Havel. Jeho návšteva bola vo viacerých smeroch výnimočná.

Ako zdôraznil starosta, po dlhom čase to bola návšteva významnej a medzinárodne uznávanej osobnosti v našom meste. „To len potvrdzuje dôležitosť Bratislavy ako hlavného mesta v celom stredoeurópskom priestore,“ zdôraznil A. Ďurkovský.

(pol)
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?