Na Novej dráme sa začína konferencia o ekológii v divadle, vstup je voľný

7.5.2019
0
Lenka Čepková

Zdroj: TASR - JakubKotian

Páčil sa vám článok?

Súčasťou sprievodného programu 15. ročníka divadelného festivalu Nová dráma/New Drama (4. - 9. 5.), ktorý sa koná v bratislavských divadlách, je aj medzinárodná konferencia Ekologické otázky a environmentálne problémy v divadle a performancii.

Podujatie, ktoré sa začína v utorok v Štúdiu 12, predstaví aj špeciálne projekty smerujúce k podpore divadla orientovaného na životné prostredie. "Zameria sa na otázky použitia materiálov, technológií a princípov v divadle, ale aj na vzťah človeka k jeho nie ľudským pozemským príbuzným. Príde aj na obligátnu otázku, ako môžu zástupcovia živého média reflektovať živý a neživý svet, ktorý ich obklopuje," informovala PR manažérka festivalu Lenka Čepková.

Ako ďalej uviedla, na konferenciu prijali pozvanie poprední teoretici a praktici v odbore. Medzi inými Carl Lavery, profesor na University of Glasgow a autor viacerých kníh o divadle a ekológii, Chantal Bilodeau, autorka dramatických hier s environmentálnou tematikou, umelecká vedúca organizácie The Arctic Cycle a iniciátorka projektu Climate Change Theatre Project alebo Zoe Svendsen pôsobiaca na londýnskej Cambridge University a zároveň vedúca umeleckej organizácie Metis Arts.

Príspevky odznejú v anglickom jazyku a budú simultánne tlmočené do slovenčiny. Dvojdňová konferencia vyvrcholí panelovou diskusiou s názvom "Toto mení všetko" - scénické umenia a ich poslanie v ére klimatickej zmeny. Vstup je voľný.

(TASR)

Páčil sa vám článok?