V centre ožila oáza pokoja a očakávania

29.11.2006
Páčil sa vám článok?

Víkendové dni zaznamenali také návštevy bratislavských Vianočných trhov, aké dosiaľ nezažili. Už na otvorení pätnásteho ročníka v piatkový podvečer sa nedalo v priestoroch pred pódiom na Hlavnom námestí ani pohnúť.

Návštevníkov zohrievala skvelá muzika v podaní súboru Technik. Ten vytvoril skutočne vianočnú atmosféru pozoruhodným súborom kolied a vianočných piesní. Bratislavčania tlieskali najmä tým, ktoré počuli po prvý raz v podaní tohto skvelého telesa. Vianočný strom, ktorý stojí vedľa pódia, v podvečernom šere nevynikal, keď sa však na odrátanie primátora Andreja Ďurkovského, jeho pražského kolegu Pavla Böhma a poslankyne Ivety Radičovej rozžiaril, námestie zašumelo: „Takto krásne osvetlený ešte nebol.“

Oba nasledujúce dni sa niesli v podobnom duchu, podľa vyjadrení predajcov sa návštevníci Vianočných trhov sústredili skôr na maškrtenie a prieskum cien. Výsledkom boli rady pred stánkami s občerstvením, ktoré sa zdá pestrejšie ako vlani. Stánky s darčekmi a ozdobami veľké tržby zatiaľ nezaznamenali, dá sa však očakávať, že sa situácia zmení - v tomto sektore je totiž zlepšenie sortimentu ešte viditeľnejšie a treba povedať, že v prístupných cenových reláciách.

Ak už hovoríme o cenách - v kategórii občerstvenia sú pomerne veľké rozdiely, ktoré vypovedajú skôr o majiteľovej metóde tvorby cien, ako o kvalite. Skúsený bratislavský zákazník si však iste bude vedieť vybrať - vie totiž aj z iných príležitostí, kto ťaží skôr z mena ako z kvality služby. Námestníčka primátora Tatiana Mikušová sa vyjadrila, že výberová a hodnotiaca komisia Vianočných trhov sa zrejme bude zaoberať reálnou kvalitou ponuky počas trhov s tým, že hodnotenie zohľadní pri výbere predajcov v nasledujúcom roku. S touto ideou prišli na základe reakcií občanov vlani naše noviny.

Hlavné a Františkánske námestie sa stali centrom uvoľnenia a radosti - podľa primátorovho vrchného radcu Dionýza Hutára ich pred výtržnosťami, ale i politickými volebnými kortešačkami bude bratislavská mestská polícia intenzívne chrániť.

Páčil sa vám článok?