Za 3 minúty z Berlína do Kölnu

29.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

So záujmom si prečítam takmer všetky články, lebo ma veľmi zaujíma pokrok vo veci skrášlenia Bratislavy. Mohol som sa pri mojej poslednej návšteve v Bratislave presvedčiť, že mesto sa postupne stane „perlou na Dunaji“, ako to bolo v ďalekej minulosti.

Veľmi rád si prečítam články pána Satinského, azda aj preto, že som tiež vyrastal na Dunajskej ulici, ale v jej hornej tretine, čiže na konci. Bolo to však v rokoch do 1934 a jeden z mojich kamarátov bol nebohý Ferko Dibarbora. On býval na Tilgnerovej ulici. Pred múrom Ondrejského cintorína bolo totiž detské ihrisko a na ňom sme hrali futbal s loptou z handry. Spolu sme aj časti išli do kina RADIO na rohu Kempelenovej ulice. Tu mi príde na um, že vtedajšia Bratislava mala viac kín, ako má dnes.

Pamätám si na tieto kiná: Redouta, Elektrobioskop (neskôr Weltspiegel a kino mladých), Fisograph na dnešnej Panskej ulici, ELITE naproti Primaciálnemu palácu, Slovan (Nástup), Tatra, Palace, Atlon, Lux, Urania, Alfa (Živnodom), YMCA, Atlantis, Olympia, Metropol, 1. máj (v dome hasičov), Central Liga (Radio) na Dunajskej ulici.

S potešením som si prečítal, že Propeller zase premáva od Berlína do Kölnu. Svojho času sme sa totiž žartovne pýtali: Ako dlho trvá z Berlína do Kölnu? Odpoveď bola: 3 minúty. Na ľavom brehu Dunaja totiž bola kaviareň Berlin a na druhej strane výletná reštauračná záhrada, ktorá patrila majiteľovi Kölnovi, ktorý bol tiež majiteľom kaviarne na Zelenej ulici.

Hans Zabadal, Augsburg (Nemecko)
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?