Woody Allen vidí zo svojho bytu všetko

29.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Možno trochu tvrdohlavo bude pôsobiť, ak si v týchto dňoch niekto trúfne poslať vyznávačov bieleho plátna aj na čosi iné ako na Spielbergovho vojaka Ryana. Je pravda, že Steven Spielberg vie takmer vždy trafiť do čierneho. Vie, čo chce divák vidieť, čím sa chce dať dojímať, hladkať aj provokovať, a dokázal to aj takou „ťažkou“ témou, ako je druhá svetová vojna.

Ďalšou pravdou však je, že existuje iný americký režisér, ktorý už roky nie je príliš ochotný pohnúť sa zo svojho newyorského bytu, aby dal na seba pôsobiť bosorácku atmosféru „veľkého jablka“. Potom to všetko spracuje, napíše, nakrúti a vždy s rovnakým výsledným pocitom: veď to je o nás, aj keď vlastne úplne inak...

Woody Allen si aj vo svojom najnovšom filme Pozor na Harryho nasadil svoje typické okuliare s čiernym rámom, s ktorým vidí cez steny amerických mrakodrapov a možno aj do ľudských vnútorností. Opäť nepotrebuje veľa postáv a kilometrov štvorcových, aby mal vo svojich dojímavo cynických rozprávkach z New Yorku každého a všetko. Samozrejme, po svojom. Piple sa v medziľudských vzťahoch, fascinuje ho, ako si vieme navzájom ubližovať, všetkých nás strháva do bludného kruhu otázok, zďaleka nie intelektuálskych a už vôbec nie výlučne amerických vrstiev: nielen s kým a ako ďalej, ale - prečo vôbec?

Opäť posadnutý psychoanalýzou Allen posotil do svetiel kamier tvorivo „zablokovaného“ spisovateľa Harryho Blocka, ktorého nemilosrdne núti stretnúť sa dôsledne nielen so svojou minulosťou, ale aj so všetkými postavami, ktoré kedy stvoril a pekne si to s nimi vydiskutovať. Svoje depresie, prepady, aféry... S ich pomocou sa z toho všetkého „vylíže“, ale aj za zvláštnu cenu: zostáva - i keď dobrovoľne - v literárnom vymyslenom svete, ktorý sa mu zdá znesiteľnejší ako realita.

V úlohách Harryho hrdinov sa mihnú také mená ako Robin Williams, Demi Moore či Kristie Alley, ale bez veľkého exhibovania. Tu všetko slúži tajomnému „allenovskému“ svetu. Režisér opäť nevedel nebyť autobiografický, no opäť inak. Iba tušíme, čo je pravda, čo si Allen praje, o čom iba sníva. No tak je to s celým filmom. Vieme, že je geniálne vykonštruovaný, a aj tak sa nám zdá, že toto všetko sa nám zajtra prihodí. A že New York nie je tak ďaleko.

Alexandra Tinková

Aj film Pozor na Harryho potvrdzuje, že Woody Allen zo svojho newyorského bytu vidí naozaj všetko.
FOTO - archív

Páčil sa vám článok?