Do podchodov či električiek sa po roku opäť vracia Bach

22.3.2019
0
Bach in the Subways

Zdroj: FB Barbora Botošová

Páčil sa vám článok?

Slovensko sa opäť pripája k desiatkam krajín po celom svete, ktoré v rámci podujatia Bach in the Subways vzdávajú hold hudobnému skladateľovi Johanovi Sebastianovi Bachovi. Jeho hudbu si tak môžete opäť vypočuť v električke, na železničnej či autobusovej stanici alebo v podchode.

Akciu každoročne pripravujú pri príležitosti výročia narodenia veľkého barokového skladateľa, ktorý prišiel na svet 21. marca 1685, teda presne pred 334 rokmi. Odkaz jeho diela môžu v týchto dňoch spolu s Bratislavčanmi osláviť ľudia v New Yorku, kde sa tento nápad v roku 2010 zrodil, Tokiu či Los Angeles. Do projektu sa už zapájajú desiatky krajín a viac ako 100 miest po celom svete. Zmyslom podujatia je najmä to, aby sa ľudia na chvíľu zastavili,  započúvali sa do krásnych tónov a teda aj žili krajšie.

Bachove diela v si môžu i tento rok ľudia vychutnať v podaní sláčikového kvarteta Barbora Botošová Band na rôznych miestach metropoly Slovenska. Včera to bola napríklad električka linky číslo 1 (na fotografii), podchod na Trnavskom mýte či Hlavná stanica. Dnes to má byť opäť električka, Ústav srdcovocievnych chorôb, Autobusová stanica, Fresh Market, Podchod na Hodžovom námestí a Hviezdoslavovo námestie.

Podujatie priniesol do Bratislavy v roku 2016 producent Jaro Slávik. „Počul som o tom reportáž v rakúskom rozhlase a na základe nej som si vyhľadal Dalea Hendersona, ktorý to vymyslel, skontaktoval som sa s ním a požiadal ho, aby sme získali licenciu. Vždy je to fantastický pocit, keď vidím ľudí, ktorým to urobí deň krajším,“  vyjadril sa pre bratislavskenoviny.sk známy producent.

Bach in the Subways v roku 2018:

(ms)

Páčil sa vám článok?