V interpretácii študentov VŠMU zaznejú svetové hudobné diela

17.3.2019
0

Zdroj: SF

Páčil sa vám článok?

V stredu 20. marca 2019 o 18.00 sa v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie uskutoční koncert Symfonického orchestra Vysokej školy múzických umení. Toto najväčšie a najreprezentatívnejšie umelecké podujatie pre poslucháčov VŠMU sa každoročne koná v spolupráci so Slovenskou filharmóniou.

Program večera je zložený z troch „populárnych“ diel klasického koncertného repertoáru. S mladými členmi symfonického orchestra ho naštuduje lotyšský dirigent Andris Vecumnieks, laureát Medzinárodnej dirigentskej súťaže Sergeja Prokofieva v Petrohrade v roku 2003. Umelec pôsobí aj pedagogicky, v súčasnosti ako docent na Lotyšskej Akadémii umení.

Andris Vecumnieks:

Zdroj: VŠMU

​Sólistom večera bude Jakub Čižmarovič, jeden z popredných interpretov mladej generácie, absolútny víťaz na medzinárodnej súťaži Festa Ueda v japonskom Nagane, v súčasnosti doktorand na katedre klávesových nástrojov a cirkevnej hudby HTF VŠMU. Už ako 16-ročný debutoval s kolínskym Gürzenich Orchestrom a dirigentom Jamesom Conlonom. Roku 2009 mu bola na Slovensku udelená Cena Ľudovíta Rajtera. V súčasnosti pravidelne spolupracuje s nemeckými orchestrami, účinkuje na zahraničných festivaloch, pravidelne účinkuje na japonských pódiách a v Južnej Kórei. V USA debutoval s Chicago Symphony Orchestra pod taktovkou Jamesa Conlona. V jeho interpretácii zaznie v bratislavskej Redute legendárny Klavírny koncert č. 1 b mol op. 23 Piotra Iľjiča Čajkovského. Prvá polovica koncertu je venovaná dvom symfóniám – Symfónii č. 7 h mol, D 759 Nedokončenej Franza Schuberta a Symfónii č. 1 D dur op. 25 Klasickej Sergeja Prokofieva.

Jakub Čižmarovič:

Zdroj: VŠMU

​Koncert Symfonického orchestra Vysokej školy múzických umení sa koná na základe dlhoročnej a úspešnej spolupráce medzi Slovenskou filharmóniou a Vysokou školou. Ide o integrovaný projekt, do ktorého sú zapojení študenti viacerých katedier HTF VŠMU. Kľúčovú rolu majú poslucháči Katedry strunových a dychových nástrojov HTF, ktorí si zdokonaľujú svoje hráčske zručnosti a prácu v kolektíve. Taktiež majú príležitosť prezentovať sa pred širokou verejnosťou, a najmä pred svojimi rovesníkmi.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?