Febiofest odštartuje slovenským punkom a vyvrcholí americkým hororom

13.3.2019
Febiofest - kino

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Medzinárodne oceňovaní európski režiséri naživo, filmové novinky z prestížneho Cannes či Locarna, premiéry slovenských filmov aj unikátne premietania so živou hudbou či nové nočné projekcie artových hororov. To všetko a viac ponúkne 26. ročník Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest.

V hlavnom meste sa uskutoční od 20. do 26. marca 2019 a na divákov čaká 7 dní filmového maratónu s vyše 100 filmami v 9 programových sekciách a premietaniami v 3 bratislavských kinách a sprievodnými programami v ďalších 5 kultúrnych priestoroch. MFFK Febiofest ako najväčšia putovná prehliadka na Slovensku následne zavíta od 25. marca do 10. apríla 2019 až do rekordných 15 miest - do Banskej Bystrice, Dubnice nad Váhom, Kežmarku, Košíc, Levíc, Lučenca, Martina, Modry, Nitry, Nových Zámkov, Popradu, Prešova, Prievidze, Trenčína a Trnavy s podtitulom Best of MFFK Febiofest.

MFFK Febiofest 2019 slávnostne otvorí 20. marca 2019 premiéra slovensko-českého filmu Punk je hned! debutujúceho režiséra Juraja Šlauku.

Zdroj: Febiofest

​Sekcia Slovenská filmová krajina prinesie spolu 9 premiér a predpremiér najnovších domácich filmov a televíznych filmových projektov.

Z hranej tvorby sa predstavia ešte dva koprodukčné tituly. Česko-slovenské Chvilky už majú na konte Cenu českej filmovej kritiky pre Jenovéfu Bokovú za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe. Popri nej sa v snímke predstaví aj slovenský herec a hudobník Marek Geišberg. Film zobrazuje mladú ženu, ktorá si želá, aby mala so svojou rodinou i partnermi dobrý a pokojný vzťah, a to aj za cenu, že ona sama ustúpi a bude sa vyhýbať sporom. Debutujúca režisérka a scenáristka Beata Parkanová citlivo zachytáva nástrahy rodinného života, ktorý komentuje s humorom a pochopením. Rozpráva o láske, bolesti, oddanosti, ale aj o nádeji, že človek dokáže svoje zranenia premeniť na silu.

V premiére sa predstaví aj poľsko-česko-slovenský film Milosť režiséra Jana Jakuba Kolskeho. Príbeh rodičov vojaka vyrozprávaný z pohľadu ich vnuka je zasadený do dramatických spomienok povojnového Poľska. Má však jedinečný motív: zameriava sa najmä na silu a odvahu oboch rodičov a zobrazuje ich zápas o obnovu rovnováhy po strate syna.

Sekcii bude opäť dominovať slovenská dokumentárna tvorba. Režisér Tomáš Krupa v medzinárodnej slovensko-česko-francúzsko-rakúskej koprodukcii vytvoril jedinečnú snímku Dobrá smrť o nevyliečiteľnej chorej Janette, ktorá by rada ukončila svoj život dôstojne, preto sa rozhodne pre dobrovoľnú smrť s lekárskou asistenciou. Keďže tú v Spojenom kráľovstve, kde žije, neumožňujú, rozhodne sa odcestovať do Švajčiarska. Cestu musí naplánovať skôr, než jej ju rýchlo postupujúca choroba znemožní. Vlastníme svoj život alebo vlastní on nás? – to je hlavný motív filmu, ktorý sleduje svoju hrdinku doslova do posledného dychu.

Aj fanúšikovia temných filmových žánrov, pri ktorých tuhne krv v žilách, si tento rok prídu na svoje počas Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest. Nová programová sekcia Planet Dark uvádza ponúkne exkluzívne nočné premiéry arthousových hororov i kultových snímok.

„Platforma Planet Dark pôsobí zatiaľ predovšetkým na sociálnych sieťach a jej cieľom je prinášať novinky zo sveta temných žánrov. Nočné projekcie šialených žánrových filmov sú obľúbenými kratochvíľami návštevníkov filmových festivalov po celom svete, a preto som veľmi rád, že sme sa s Planet Dark spojili a pripravili kolekciu piatich starších a i zbrusu nových snímok, ktoré si užijú fanúšikovia klubového aj hororového filmu,“ povedal umelecký riaditeľ MFFK Febiofest Přemysl Martinek.

Sekciou sa výrazne bude tiahnuť leitmotív tohtoročnej témy festivalu – Zlo sa vo filme neskryje. Jedným z ťahákov sekcie je anglicko-belgický horor Mandy – Kult pomsty režiséra Panosa Cosmatosa v hlavnej úlohe s Nicolasom Cageom, ktorý bude záverečným filmom 26. ročníka MFFK Febiofest. Ocitol sa aj v programe prestížnych festivalov v Cannes či Sundance. Red Miller a Mandy Bloom sú dvaja outsideri, ktorí spolu žijú láskyplným životom na americkom severozápade. Keď však ich útočisko uprostred borovicových lesov zničí náboženská sekta, na ktorej čele stojí sadistický Jeremiah Sand, Red sa vydáva na fantazmagorickú cestu lemovanú ohňom a pokropenú krvou.

(ts)

Páčil sa vám článok?