V Bratislave otvorili umeleckú kaviareň venovanú Vladimírovi Vysockému - kde ju nájdete?

27.1.2019

Zdroj: FB Milan Spodniak

Páčil sa vám článok?

Priestor začínajúcim pesničkárom, básnikom, prozaikom, ale aj domácim i zahraničným umelcom chce poskytnúť nová umelecká kaviareň Siedma struna v Bratislave. Venovaná je Vladimirovi Vysockému.

Piatkový (25.1.) dátum slávnostného otvorenia súvisí priamo s ruským pesničkárom, básnikom, hercom Vladimirom Semjonovičom Vysockým. Ten sa 25. januára 1938 v Moskve narodil a 25. júla 1980 v Moskve zomrel. Pri týchto príležitostiach 25. dňa v mesiaci sa najmä v Rusku usporadúvajú podujatia súvisiace s Vysockého dielom, či už sú to divadelné predstavenia alebo koncerty jeho piesní, vysvetlila pre TASR prevádzkovateľka kaviarne Zuzana Spodniaková.

"Preto sme sa rozhodli, že 25. januára otvoríme kaviareň a ďalej by sme chceli v tomto dátume symbolicky pokračovať a dodržiavať tradíciu, že vždy 25. dňa v mesiaci by sme chceli urobiť večer, ktorý by sa nejakým spôsobom dotýkal jeho diela," naznačila. "Najbližšie máme naplánovanú diskusiu s Ľubomírom Feldekom, ktorý napísal text o Vysockom a teraz najnovšie preložil hru Jiřího Vondráka o Vysockom. Takže večer bude opäť spojený s diskusiou o dielach Feldeka a Vondráka a zaznejú piesne Vysockého. Takto by sme chceli pokračovať aj ďalej," načrtla plány.

Názov kaviarne súvisí s tým, že Vysockij celý život hral na sedemstrunovej gitare. Na Slovensku, ani takmer v celej západnej Európe nepoznajú sedemstrunovú gitaru, je to taká stará ruská gitara, vysvetlil jej manžel Milan Spodniak. Kaviareň sa nachádza na Rajskej ulici č.7 v centre mesta oproti vchodu do hotela Kyjev:

Zdroj: Google maps

​Záujem o život a dielo Vysockého sa u Spodniakovej zrodil ešte v jej detstve pod vplyvom jej otca - obdivovateľa Vysockého. Rozhodla sa študovať divadelné dramaturgiu a réžiu na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave, fascinovalo ju ruské divadlo. Tým sa opäť dostala k Vysockému. "V jeho osobnosti sa mi spojilo všetko, čo mám rada, to je divadlo, poézia a piesne. Oslovil ma jednak svojou oddanosťou k umeniu, svojím samotným dielom, pretože je naozaj veľmi hlboké, všestranné. Jeho zápal a energia ma tak oslovili, že som sa rozhodla - chcem sa tomu venovať aj ďalej", priblížila. Prihlásila sa na doktorandské štúdium a venovala sa Vysockému hlbšie. Naučila sa po rusky, aby ho mohla čítať v origináli.

To všetko v Zuzane Spodniakovej vyústilo do spoznania svojho poslania - šíriť viac poznania o živote a diele ruského umelca. Staršej generácii meno Vladimir Vysockij nie je neznáme, ale "jeho odkaz má stále čo povedať aj dnešnej mladej generácii". Manžel Zuzany Spodniakovej Milan, absolvent muzikálového a činoherného herectva na VŠMU, kde sa spoznali, vysvetlil, že Vysockého odkaz spočíva v tom, že sa stal symbolom slobody v čase útlaku. Napriek tomu, aký ťažký život mal umelec, svoju krajinu nikdy nezapredal, vždy sa vracal domov.

Zdroj: FB Siedma struna

​Kaviareň sa má stať miestom, kde by sa mohli stretávať ľudia a vypočuť si koncert pesničkára, básnika a jeho tvorbu, kde by sa umenie mohlo stať akoby súčasťou každodenného života ľudí. "Chceme ukázať, že tá poézia sa dá vnímať aj po práci, aj po každodennom zhone si treba nájsť čas na umenie. Aj Vysockij, napriek tomu, akým hektickým životom žil, si vždy vedel nájsť čas aj na tvorbu aj na kamarátov, hoci bol vyťažený v divadle i vo filme," zdôraznila v súčasnosti pracovníčka Ústavu divadelnej a filmovej vedy.

​Na slávnostné otvorenie umeleckej kaviarne pozvali dvoch hostí: Alexeja Kudriavceva, Moskovčana, ktorý sa oženil s vedkyňou z Českej republiky a žije v Brne, a Jiřího Vondráka. Spája ich záujem o život a dielo Vysockého a spisovateľa a pesničkára Bulata Okudžavu (1924-1997).

(TASR)

Páčil sa vám článok?