FOTO: V SNM môžete obdivovať fotografie prírody a kultúrnych pokladov bývalej spoločnej republiky

16.11.2018
0
Otvorenie výstavy Česko / Slovensko autorov Tomáša Hulíka a Libora Sváčeka

Zdroj: TASR – Dano Veselský

Páčil sa vám článok?

Posledným tohtoročným výstavným projektom Slovenského národného múzea (SNM) k oslavám 100. výročia založenia Československej republiky je fotografická expozícia Česko / Slovensko. V sídelnej budove SNM v Bratislave prezentuje diela dvoch renomovaných fotografov zo Slovenska a Čiech – Tomáša Hulíka a Libora Sváčka.

"Završujeme cyklus výstav doma aj v zahraničí k storočnému výročiu. Niektoré kultúrne pamiatky sú na týchto fotografiách krajšie ako v skutočnosti," na štvrtkovom slávnostnom otvorení výstavy konštatoval generálny riaditeľ SNM Branislav Panis.

Aj Tomáš Hulík pripomenul varovný stav niektorých historických objektov. "Za ostatných 10 rokov som kvôli rôznym projektom precestoval po Slovensku takmer 200.000 kilometrov. Pritom som fotografoval krajinu aj architektúru. Viaceré kultúrne pamiatky sú v dezolátnom stave. Dúfam, že zodpovední v najbližších rokoch urobia nápravu. Na výstavu sme vybrali len pekné objekty," potvrdil fotograf. 

Takmer 80 farebných pohľadov na nádhernú prírodu a kultúrne poklady bývalej spoločnej republiky možno obdivovať v miestnostiach na prízemí SNM. Okrem skvostov zapísaných vo svetovom dedičstve UNESCO sú tam ďalšie pozoruhodné stáročné hrady, zámky a iné pamätníky histórie. Niektoré na veľkoplošných záberoch a v umeleckých pohľadoch vytŕčajú z hmly alebo sú zvečnené v noci. Nechýbajú nazretia do interiérov chrámov a katedrál či na strop synagógy. Mohylu Milana Rastislava Štefánika na Bradle vidieť z výšky v kolmom pôdoryse. Sú tam aj ďalšie letecké pohľady na hodnotné pamiatky v rôznych mestách a obciach či prírodné scenérie Třebonska, Vysokých Tatier alebo Malej Fatry.

FOTOGALÉRIA:

Ešte viac fotografií krás prírody a zaujímavej architektúry už rozdelených krajín je v rovnomennej knihe z českokrumlovského vydavateľstva MCU, ktorú na otvorení výstavy uviedli do života.  

Pražský rodák Tomáš Hulík vyštudoval ekológiu a environmentalistiku na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, kde dlhodobo žije. Je fotograf, režisér, kameraman a producent. Založil prírodovedeckú organizáciu LENS. Podieľal sa na vedeckých a fotografických expedíciách v Rusku, Malajzii, Južnej Kórei, Indonézii, Mongolsku či Keni. Prednáša na svetových zoologických kongresoch, publikuje v National Geographic, GEO, Universum a iných periodikách. Nakrútil filmy o bobroch, ktoré vysielali televízie ORF, ZDF, ARTE a Discovery Channel. V spolupráci s Pavlom Barabášom pre rakúsku ORF vytvoril dokument Vysoké Tatry – divočina zamrznutá v čase (2007), ktorý získal viaceré ocenenia. Od roku 2008 pracoval na projekte Návrat rysov pre STV, ORF, NDR a Ministerstvo životného prostredia SR. Nakrútil film Cesty Slovenskom (2011), v roku 2015 dokončil dva filmy Zlatý orol a Divoké Slovensko. Získal niekoľko ocenení vo fotografických súťažiach.

Rodák z Českého Krumlova Libor Sváček vyštudoval anorganickú chémiu na pražskej Vysokej škole chemicko-technologickej. Rozhodol sa zužitkovať osobnú záľubu vo fotografovaní ako profesiu. Prírodu a mestá túžil ľuďom sprostredkovať viac než úradné stanoviská. Na svoje extrémne fotografovanie si vytvoril štúdio Expho. Extrémom je aj jeho osobné nasadenie pri leteckom a dronovom lovení záberov. Tie publikuje v reprezentatívnych knihách, sprievodcoch a kalendároch. Patrí k tvorcom projektu Oficiálny informačný systém regiónu Český Krumlov. 

V nedeľu 25. novembra o 16. hodine bude v SNM sprievodné podujatie Inšpirácie Tomáša Hulíka, kde fotograf predstaví svoje najzaujímavejšie námety a témy. Výstava potrvá do 26. mája 2019. 

(TASR)

Páčil sa vám článok?