Mestská knižnica ponúka audioknihy aj materiály v Braillovom písme

14.11.2018
Darujte knižnici nepotrebné knihy, pomôžete slabozrakým - mestska-kniz-klariska1
Páčil sa vám článok?

Oddelenie pre nevidiacich a slabozrakých Mestskej knižnice má približne 5000 zvukových nahrávok kníh a časopisov vrátane rozprávok pre deti a odbornej literatúry. Nevidiacim ponúka tiež časopisy v Braillovom písme a zväčšenej čiernotlači.

Knižnica má viac ako 300 registrovaných čitateľov a ich najobľúbenejším žánrom sú detektívky. Podľa pracovníčky oddelenia Veroniky Farbovej do knižnice chodí najmä staršia generácia.

 "Ak sa chce u nás zaregistrovať nevidiaci alebo slabozraký človek, mal by doniesť potvrdenie od očného lekára, preukaz ZŤP alebo nejaký preukaz zo združenia zrakovo postihnutých. Potom je registrácia bezplatná," hovorí Farbová. Oddelenie pre nevidiacich a slabozrakých slávnostne otvorila v roku 1991 princezná Diana.

Knižnica ponúka audioknihy na rôznych nosičoch. Tie najstaršie sú ešte na audiokazetách, ale má knihy aj na CD a vo formáte mp3. "Najnovšie čitateľom sťahujeme zvukové knihy do telefónov," približuje Farbová. Knižnica tiež organizuje rôzne kultúrne podujatia pre zdravotne znevýhodnených a osvetové akcie zamerané na integráciu zrakovo a inak zdravotne postihnutých ľudí medzi zdravých. Jednou z nich je grantový projekt pre deti Čítajme spolu pripravený v spolupráci s ministerstvom kultúry. Pomocou rôznych aktivít, ako sú spoločné čítanie, artterapia a muzikoterapia, sa snaží búrať bariéry medzi zdravými a zrakovo či inak postihnutými deťmi.

Pre starších pripravujú pracovníci knižnice podujatie Literárny klub, v rámci ktorého môžu nevidiaci prezentovať svoju tvorbu. Raz mesačne tiež kino pre nevidiacich a slabozrakých, v ktorom premietajú filmy s audiokomentárom, prípadne aj s titulkami pre nepočujúcich. "Písali sme niekoľko podnetov aj do verejnoprávnej televízie, asi aj na základe nich už RTVS prináša filmy s audiokomentárom," povedala Farbová.

Podľa nej je najväčšia koncentrácia nevidiacich a slabozrakých na Slovensku v Levoči, kde je aj Slovenská knižnica pre nevidiacich Mateja Hrebendu. Okrem nej oddelenie pre nevidiacich a slabozrakých Mestskej knižnice v Bratislave spolupracuje s pražskou Knižnicou a tlačiarňou pre nevidiacich Karla Emanuela Macana a s rôznymi vydavateľstvami a kníhkupectvami, kde nakupuje audioknihy.

Každý rok 13. novembra pri príležitosti Medzinárodného dňa nevidiacich je na oddelení pre nevidiacich a slabozrakých Deň otvorených dverí. "V tento deň oslavujeme narodeniny priekopníka Valentina Haüya, ktorý sa venoval nevidiacim už v 18. storočí a snažil sa o ich začlenenie do spoločnosti," približuje Farbová.

V utorok sa prišla do mestskej knižnice zaregistrovať i slabozraká čitateľka, ktorá predtým bývala v Levoči, kde chodila do knižnice a rada by ďalej pokračovala v čítaní aj v Bratislave. "Najradšej mám cestopisy," tvrdí. Deň otvorených dverí využili aj bratislavskí študenti, ktorým pracovníčky knižnice predstavili oddelenie aj poradili, ako sa správať, keď na ulici vidia nevidiaceho človeka. "Dobré je spýtať sa ho, či potrebuje pomoc a napríklad na zastávke mu povedať, aké číslo autobusu prišlo," upozorňuje.

(TASR)

Páčil sa vám článok?