Výstava unikátnych fotografií známych osobností. Našli sa v starom kufri

5.11.2018
0
Charlie Chaplin

Zdroj: Marcello Mancarini

Páčil sa vám článok?

Taliansky fotograf Marcello Mencarini si kedysi kúpil starý kufor a okrem iného v ňom našiel približne 600 čierno-bielych negatívov. Časom sa ukázalo, že sú to vzácne dobové zábery hercov, politikov, spisovateľov ako Sophia Loren, Charlie Chaplin, Audrey Hepburn, Marlene Dietrich, Juliette Greco, Jean-Paul Sartre, Igor Stravinsky zachytených v Ríme 60-tych rokov. Ich autor je neznámy. Výstava s názvom Rímsky kufor, znovuobjavené fotografie „sladkého života“ sa uskutoční v bratislavskom Kine Lumière, od 8. novembra do 3. decembra 2018.

Výstava bude sprevádzať šestnásty ročník stredoeurópskeho festivalu talianskeho filmu MittelCinemaFest. Ten bude prebiehať od 22. do 26. novembra 2018 v Bratislave. Prehliadky pripravil Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave.  

“Ak by som v to ráno pred mnohými rokmi nešiel okolo bazáru, všetky tie fotky by sa nenávratne stratili, tak, ako sa v našej krajine stratilo už veľa fotografických archívov. Preto chcem, aby tieto snímky videlo čo najviac ľudí. V knihách, na výstavách či prednáškach, aby sme vystúpili proti nevšímavosti tých, ktorí vlastnia podobné dokumenty a nepripisujú im hodnotu, ako aj proti nezáujmu príslušných inštitúcií,“ povedal Marcello Mencarini, zhodou okolností fotograf.

Spolu so svojou partnerkou archivárkou negatívy zreštauroval, zdigitalizoval a skatalogizoval. Sú medzi nimi fotografie známych osobností: Sophia Loren, Federico Fellini, Marcello Mastroianni,  Charlie Chaplin, Audrey Hepburn, Marlene Dietrich, Juliette Greco, Jean-Paul Sartre, David Niven, Igor Stravinsky a ďalší. „Autor je žiaľ neznámy, v každom prípade vzhľadom na štýl a miesta, na ktoré mal prístup, išlo určite o profesionála,“ dodáva Mencarini.

Federico Fellini & Giulietta Masina Letisko Ciampino v Ríme, 22. marca 1957:

Zdroj:

​Výstava bude v Bratislave symbolicky v priestoroch Kina Lumière. Vo štvrtok 22. novembra 2018, v deň otvorenia festivalu MittelCinemaFest sa o 17.30 hod. bude konať prednáška Marcella Mencariniho s názvom Paparazzi a „sladký život“. Bude to prvá osobná návšteva tohto fotografa s príbehom „rímskeho kufra“ na Slovensku.

MittelCinemaFest ponúkne počas piatich dní deväť hraných filmov rôznych žánrov, ktoré mali v Taliansku premiéru v aktuálnom roku 2018, získali ocenenia na rôznych festivaloch a niektoré na svoje uvedenie do domácej distribúcie ešte len čakajú. Okrem filmov renomovaných režisérov ako Mario Martone, Roberto Andò či Matteo Garrone dostanú už tradične priestor aj snímky novej generácie tvorcov. Po prvý raz sa časť prehliadky presunie aj do Košíc, do tamojšieho Kina Úsmev.

Charlie Chaplin pred Kinom Fiamma. Rím, 1952:

Zdroj: Marcello Mancarini

​„Film je forma vyjadrenia spojená s každodenným životom, často ide príbehy, ktoré sú nám blízke, prihovárajú sa nám a nútia nás k zamysleniu. Filmové diela sú zrkadlom doby, v ktorej žijeme, čo platí aj pre snímky uvádzané v rámci 16. ročníka stredoeurópskeho festivalu talianskeho filmu -  MittelCinemaFest,“ povedal taliansky veľvyslanec na Slovensku Gabriele Meucci.

Festival pripravil Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave spolu s Istituto Luce Cinecittà, v spolupráci s Talianskymi kultúrnymi inštitútmi v Budapešti a Prahe.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?