FOTO: Na Rybnom námestí pribudla nová socha. O čo ide?

4.11.2018
0
Gajdošove valašky

Zdroj: Archív L. G.

Páčil sa vám článok?

Ak pôjdete v týchto dňoch cez Rybné námestie v bratislavskom Starom Meste, iste vašej pozornosti neujde umeleké dielo, ktoré tu dočasne inštalovali. Ide o tri metre vysokú plastiku akademického sochára Ladislava Gajdoša k 100. výročiu vzniku Československa "Gajdošove valašky -  100 rokov v dobrom i v zlom",

"Túto plastiku som robil z vlastnej iniciatívy bez akejkoľvek podpory,či  štipendia z Fondu na podporu umenia alebo zo SVÚ. Som jeden z mála  výtvarníkov resp. sochárov, ktorí túto udalosť spracovali. Ako ukázalo jej predchádzajúce vystavenie v Košiciach a predovšetkým v Martine, ľudia majú veľký záujem o túto časť našich dejín a pozitívne ju hodnotia s akcentom  na skutočnosť, že bez Českosovenska by asi Slovensko nebolo, čo ma milo  prekvapilo. Aj pri dnešnej inštalácií som zaregistroval len a len  pozitívne ohlasy na vznik Československa, vyjadril sa pre bratislavskenoviny.sk akademický sochár Ladislav Gajdoš (1940).

FOTOGALÉRIA (kliknite):

​​"Na pôdoryse trojuholníka stoja tri kolmé steny. Sú to reliéfy nesúce jemné štruktúry a znakovo-obrazové symboly štátu i texty a dáta „osmičnových“ rokov i ďalších významných rokov jestvovania Československa a SR i ČR dneška. V reliéfoch čítame slová radosť a strach, nádej i sklamanie, prenasledovanie a demokracia. Sloboda i spolu … . K tomu aj 1918 – Washingtonská deklarácia, Martinská deklarácia a štátne znaky a z „osmičiek“ aj protektorát, vláda komunistov, okupácia. Sú to slová historických faktov i spomienok, vývoja a premien, mementa doby a rokov minulých i varovanie do budúcnosti. Hornú časť kompozície tvoria hlavice troch valašiek so slovami Česko, Slovensko. Ich ostrie nehrozí. Má podobu  profilu ľudskej tváre s pokojným úsmevom či slovami naznačeného odkazu – Česko, Slovensko. Gajdošove „Valašky“ sú pomník i pamätník ČSR v roku „sto“. Symbolizujú zrod i vzdor, jednotu i boj. To, o čom sa píše v Martinskej deklarácií - „samourčovacie právo, spoločné kultúrne boje, svoje žiadosti ...“, ktoré sa vznikom Československej republiky naplnili. Tak, ako pamätník pripomína „v dobrom i v zlom“. Verme však, že jubileum storočnice ČSR a budúcnosť dnes už dvoch štátov a bratských národov bude v tom dobrom. V štátoch, v ľuďoch, v občianskej spoločnosti. Vo „víťaznej pravde“, v dobre, múdrosti a ľudskej človečine nás, Európy i planéty Zem," zhodnotil toto dielo umelecký historik Bohumír Bachratý.

​Akademický sochár Ladislav Gajdoš (1940, Sabinov) je absolventom Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave a Akadémie výtvarného umenia v Prahe (1965).

Po rokoch sochárskych začiatkov, emigrácie v Nemecku, návratu domov, straty kontaktov i ateliéru, … už desaťročia tvorí svoje „apelatívne“, burcujúce plastiky. Sú to sochárske i myšlienkové symboly a podobenstvá. Novofiguratívne diela, sochárske expresie s textami i obrazovým rozprávačstvom. Adresné diela, ktoré odrážajú, kritizujú, pranierujú a odsudzujú mnohé ľudské, spoločenské, politické i charakterovéie nášho vývoja a premien po roku 1989.

(ms)

Páčil sa vám článok?