Adela Vinczeová bude hosťom cyklu "30 minút slávy Múzeu mesta Bratislavy": Priblíži vinohradníctvo

18.9.2018
Umelci deťom s rakovinou - Adela Banášová
Páčil sa vám článok?

Programový cyklus „Venujte 30 minút slávy Múzeu mesta Bratislavy“ je zárukou populárneho priblíženia a spoznania významných múzejných expozícií. Návštevníkom bude priblížené Múzeum vinohradníctva - MMB spolu s obľúbenou moderátorkou Adelou Vinczeovou.

Adela Vinczeová prijala pozvanie a stala sa vyslankyňou jedného z 10 múzeí Múzea mesta Bratislavy oslavujúceho svoje 150. výročie.

Adela aj podporou tohto programu dokazuje, že dejiny nášho mesta jej nie sú ľahostajné. Teší sa na stretnutie s milovníkmi histórie a poznamenáva: "Víno z prešporských viníc sa dostávalo aj na stoly šľachty. Račianska frankovka vraj nesmela chýbať na stole Márie Terézie..".

Návštevníci sa stretnú aj s kurátorkou zbierky Elenou Kurincovou, autorkou projektu Beátou Husovou, či Martinou Pavlikánovou, vedúcou výtvarného ateliéru. Expozícia Múzea vinohradníctva v Apponyiho paláci
Patrí k tým najstarším. Vznikla už v 30. rokoch 20. storočia. Múzeum prezentuje dejiny vinohradníctva, pestovanie viniča, zber úrody a spracovanie hrozna na území mesta od staroveku až po 20. storočie. Predstavuje aj najvýznamnejšie bratislavské vinárske firmy Hubert J. E. a Palugyay, ktoré za svoju produkciu získali mnohé medzinárodné ocenenia.

Na pôde múzea, hlavne v jeho suteréne, sa stretlo nemálo významných osobností, politikov, diplomatov z rôznych krajín. Svojou návštevou múzeum poctil 14. júla 1999 napr. aj Kofi Annan, ghanský diplomat a politik, bývalý generálny tajomník OSN, ktorý zomrel len nedávno, v auguste 2018. Návštevníci uvidia jeho podpis v knihe návštev. V suteréne sa v súčasnosti nachádza okrem zbierkových predmetov aj Salón vín SR s ochutnávkami top vín zo Slovenska.

V Detskom ateliéri Múzeum má budúcnosť pokračuje výtvarná súťaž k projektu
Opäť po lete sa otvárajú dvere Detského ateliéru Múzeum má budúcnosť. Obsah grafických výtvarných prác sa sústredí na tému Múzea vinohradníctva, pestovania vína a pod. Súťaž uzatvoríme na konci roka 2018 a v januári 2019 sa stretne porota, ktorá vyberie najlepšie práce do pripravovanej publikácie „Venovali ste 30 minút slávy Múzeu mesta Bratislavy“.

Určite sa stane v priebehu plynúceho času zaujímavým dokumentom v dejinách Múzea mesta Bratislavy v roku svojho 150. výročia. Preto sa oplatí do súťaže zapojiť.

Program ďalších stretnutí je nasledovný:

20. 10. 2018 Kristína Tormová, Farkašová
„Michalská brána je tu od 13. storočia a nad ňou vznikla veža, na ktorej sa od 18. storočia týči archanjel Michal.“
Téma: Múzeum zbraní, Michalská veža

24. 11. 2018 Iveta Malachovská
„Hrad Devín je moje osobné miesto pamäti či na bývalý režim, či spomienka na môjho výnimočného svokra, operného speváka Ondreja Malachovského, jeho majstrovské vystúpenia na hrade...“
Téma: Hrad Devín

15. 12. 2018 Patrícia Garajová Jarjabková
“Tik-tak, čas beží nezadržateľne, ale keď vstúpite do drobunkého rokokového domu z 18. storočia, vrátite sa v čase. Zaspievam vám o ňom pesničku.“
Téma: Múzeum hodín, Dom u Dobrého pastiera

(TS,nc)

Páčil sa vám článok?