Oslavy štátnosti opäť bez príspevku štátu

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Blížia sa Vianoce a vzápätí oslavy príchodu nového roka, ktorý je súčasne začiatkom nového tisícročia. O scenári podujatí, ktorými Bratislava privíta Vianoce a definitívne vstúpi do nového tisícročia, sme sa pozhovárali so starostom mestskej časti Staré Mesto Andrejom ĎURKOVSKÝM.

- Zopakovali sme vlaňajší osvedčený scenár. Centrálne oslavy sme sústredili do ulíc a námestí historického jadra, aby sme mohli vytvoriť viac zón zábavy, medzi ktorými sa návštevníci osláv budú môcť voľne pohybovať (samozrejme, tá „voľnosť“ pohybu bude závisieť aj od celkovej návštevnosti). Hlavnou scénou osláv bude opäť Hlavné námestie s deväťhodinovým koncertným maratónom špičiek slovenskej hudby. Mladí sa už určite tešia na megadiskotéku na Michalskej ulici. Súčasťou osláv bude aj celodenný program na našom umelom klzisku na Hviezdoslavovom námestí. Verím, že nám dovtedy ľad konečne zamrzne na požadovanú hrúbku.

Na Slovensku prelom rokov spájame od istej doby aj s oslavami štátnosti. Pamätali ste na to aj vy?

- Isteže, hoci musím opätovne skonštatovať, že ústredné štátne orgány, ani politické organizácie, nám veľmi nepomohli. Je trochu paradoxné, ak na oslavy štátneho sviatku musí myslieť jedna mestská časť. Dohodli sme sa však s Kanceláriou prezidenta SR, že na Námestí Ľ. Štúra budeme reprízovať minuloročný slávnostný akt vztyčovania štátnej vlajky s vojenskou hudbou a ďalšími poctami. Osobne sa na ňom zúčastní prezident SR Rudolf Schuster, ktorý sa prihovorí občanom. Až potom bude nasledovať už tradičný ohňostroj z Hradného vrchu, ktorý odporúčam sledovať z dunajského nábrežia.

Pred Silvestrom sú ešte Vianoce...

- Veľmi pekný program je pripravený priamo na Štedrý deň na klzisku. Červenou niťou programu je rozprávka O troch grošoch, alebo „Dávať je viac“. Deti i dospelí uvidia naživo mnohé osobnosti televíznej obrazovky Markízy a ďalších zaujímavých hostí.

Ktoré Vianoce vám v posledných rokoch najviac utkveli v pamäti?

- Celkom určite tie vlaňajšie. V rodine sa totiž stala malá pohroma: spadol nám vianočný stromček. Bol zle ukotvený. Takže odporúčam všetkým Bratislavčanom, aby si tento rok dobre skontrolovali, či ich vianočný stromček stojí na pevných základoch. A to platí, tuším, v živote vo všeobecnosti.

Zhováral sa Milan Hovorka


NÁŠ ROZHOVOR
Páčil sa vám článok?