Viete, na čo slúžila Vtáčia fontána v centre v minulosti a dnes? V piatok sa dozviete

29.8.2018
Vtáčia fontána v centre mesta

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

V rámci podujatia "Fontány ožívajú" budete mať možnosť už tento piatok podvečer odhaliť tajomstvá "Vtáčej fontány", ktorá sa nachádza na križovatke Ventúrskej a Panskej ulice v centre mesta.

V predchádzajúcich cykloch ste mali možnosť spoznať Fontánu ženy s krčahom na Františkánskom námestí, Ganymedovu fontánu, Maximiliánovu fontánu na Hlavnom námestí a fontánu s plastikou leva pred Starou tržnicou 

"Cieľom cyklu "Fontány ožívajú" je hudobnou produkciou, výrazovým tancom a vizuálnou atraktivitou upútať pozornosť širokej verejnosti, vtiahnuť vybrané fontány do centra diania a upozorniť na historické pozadie
a povesti spojené s týmito fontánami, "informuje Bratislavské kultúrne a informačné stredisko na svojej webovej stránke.

V minulosti z tejto fontány tieklo pivo, víno aj kofola. Pôvodnú fontánu už v roku 1900 dala odliať známa bratislavská firma Stollwerk. Vyrobili ju v zlievarňach moravského mesta Blansko a inštalovali ju na verejných priestranstvách viacerých miest, vrátane Bratislavy. Fontána je podobne ako originál trojetážová. Spodná časť slúžila na napájanie psov a mačiek, stredná časť slúžila na osvieženie ľudí a koní a vrch fontány slúžil ako napájadlo pre vtáky.

Podujatie sa uskutoční už tento piatok 31.8. od 18:00, v rámci neho vystúpi harfistka Mária Kmeťová a tanečná skupina Human Art Space.

(BKIS,nc)

Páčil sa vám článok?