Bratislavské hudobné slávnosti budú opäť v znamení veľkým mien

29.8.2018
Vyhrajte vstupenky na dva koncerty slovenskej filharmónie - filharmonia
Páčil sa vám článok?

V poradí 54. ročník Bratislavských hudobných slávností (BHS) ponúkne od 28. septembra do 14. októbra celkom 26 koncertov, ktoré sa budú konať v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie, Malej sále a Stĺpovej sieni Slovenskej filharmónie.

Rezidenčným orchestrom BHS je Slovenská filharmónia (SF), ktorá sa predstaví na štyroch koncertoch. Pod taktovkou svojho šéfdirigenta Jamesa Judda uvedie festival dielom Alexandra Moyzesa, zakladateľskej osobnosti slovenskej symfonickej tvorby. Sólistom otváracieho koncertu bude francúzsky huslista Renaud Capucon. 

Na ďalšom koncerte SF (4.10.) zaznie koncertné 1. dejstvo z opery Valkýra Richarda Wagnera pod taktovkou slovenského dirigenta Juraja Valčuhu. Ako sólisti sa predstavia nemecká sopranistka Manuela Uhlová, vyhľadávaná interpretka diel Richarda Straussa a Richarda Wagnera, absolvent Kráľovskej dánskej akadémie Magnus Vigilius a  slovenský sólista Peter Mikuláš.

Tretí koncert SF bude okorenený južanskou atmosférou, okrem iných skladieb je na programe Čarodejná láska Manuela de Fallu v podaní Španielky Esperanzy Fernándezovej, známej tiež ako interpretky flamenca. Dirigentom večera, na ktorom zaznie aj violončelový koncert Camilla Saint-Saënsa v interpretácii francúzsko-nemeckého umelca Nicolasa Altstaedta, je George Pehlivanian.

Na záverečnom koncerte BHS 2018 sa predstaví nórsky dirigent Eivind Gullberg Jensen, nominovaný na Grammy Awards 2018, a japonská huslistka Akiko Suwanaiová, víťazka Čajkovského súťaže v Moskve (1990).

Na 54. ročníku BHS bude hosťovať deväť zahraničných orchestrov, sú nimi Mozarteumorchester Salzburg (29.9.), Collegium musicum 1704 (1.10.), Veľký symfonický orchester P. I. Čajkovského (2.10.), Filharmónia Artura Rubinsteina Lodž (3.10.), Orchestre de Paris (6.10.), Petrohradská filharmónia (10.10.), Janáčkova filharmónia Ostrava (11.10.), Česká filharmónia (12.10.) a Lotyšský národný symfonický orchester (13.10.).

V programe BHS bude aj vystúpenie mezzosopranistky Magdalény Koženej s programom Il Giardino dei Sospiri. Umelkyňa bude sprievodkyňou Záhradou nárekov v programe zostavenom z dramatických scén slávnych ženských hrdiniek, ako je Armida alebo Ariadna, ale aj menej známych príbehov oddanej lásky, akým je príbeh nymfy Ero. Hudbu talianskych kantát Georga Friedricha Händela doplnia diela jeho benátskych a neapolských súčasníkov.

Koncerty na BHS si diváci vypočujú pod taktovkou dirigentských osobností. Niektorí zavítajú na Slovensko po prvý raz ako fínsky dirigent John Storgards, nemecký Thomas Hengelbrock alebo nórsky Eivind Gullberg Jensen. Iní sa vracajú do Koncertnej siene Slovenskej filharmónie s odstupom mnohých rokov ako Jurij Temirkanov, ďalší sa predstavili u nás s veľkým úspechom pred niekoľkými rokmi na BHS a počas filharmonickej sezóny ako Vladimir Fedosejev, Pawel Przytocki, George Pehlivanian, Ilan Volkov, Andris Poga, Václav Luks a pred dvoma rokmi na BHS Semyon Byčkov. K týmto zahraničným osobnostiam treba priradiť aj domácich dirigentov so Slovenskou filharmóniou Jamesa Judda a Juraja Valčuhu. 

(TASR)

Páčil sa vám článok?