Vianočné trhy sa začnú Kreolskou omšou

22.11.2006
Páčil sa vám článok?

Kreolskou omšou s prvkami gospelu sa v piatok o 16.00 začnú Vianočné trhy na Hlavnom a Františkánskom námestí v Bratislave, ktoré potrvajú do 23. decembra.

Program bude pokračovať slovenskými koledami v podaní folklórneho súboru Technik, ktorý bude dirigovať Branislav Kostka. Návštevníci trohov si budú môcť vypočuť aj Tichú noc, vianočné piesne bez hudby v anglickom jazyku, koledy a piesne v podaní vokálnej skupiny Sklo či vystúpenie pražskej folkovej skupiny P.R.S.T. Band. Kultúrny program počas adventného mesiaca bude napĺňať námestie zvláštnou atmosférou, dramaturgia je koncipovaná tak, aby si každý návštevník mohol v meste nájsť "akýsi svoj malý hudobný vianočný darček."

V programe obyvatelia a návštevníci Bratislavy môžu zhliadnuť vystúpenia tanečných, folklórnych, folkových, country-folkových či country skupín a súborov, miešaný spevácky zbor Cantus, jazzové koncerty alebo koncert holandsko - slovenskej bluegrassovej skupiny Waterflow. Pripravené sú aj vianočné pásma, tanečné pásma, hudobno-dramatické pásma a koledy žiackych speváckych súborov, detských zborov a žiakov bratislavských základných škôl. Návštevníci sa môžu tešiť aj na Diabolské husle Jána Berkyho Mrenicu, Jána Babjaka so Zlatými husľami, folklórny súbor Lúčnica a divadlo Ludus.

Súčasťou kultúrneho programu bude benefičné podujatie pre nadáciu Výskum rakoviny, zbierať sa budú hračky, sladkosti a ovocie pre malých pacientov Detskej onkológie na Kramároch. Chýbať nebude ani medzinárodný festival Adventnej a vianočnej hudby, počas ktorého sa predstavia zbory zo Slovenska, Česka, Poľska, Slovinska, Chorvátska, Ruska a Singapúru.

Po siedmykrát sa počas trhov uskutoční projekt Vianočné mosty medzi mestami, tento rok sa predstavia deti z Bratislavy, Brna, Viedne, Prahy a Krakova. Pripravený je už tradičný program Deti samy sebe, ktoré organizuje charitatívny Lions klub Bratislava Bona Fide. V programe kolied, tancov a divadelných scénok sa v nedeľu 26. novembra predstavia deti z domovov v Trenčíne, Šamoríne, Kolíňanoch, Modre Harmónii, Adamovských Kochanovciach, vo Veľkom Mederi a Bernolákove.

V 65 stánkoch sa budú predávať vianočné darčeky a suveníry, 41 stánkov mesto prenajalo na predaj občerstvenia. Magistrát Bratislavy z prenájmu stánkov získa približne 8,8 milióna korún.

Páčil sa vám článok?