Mestské múzeum ponúka pohľady do minulosti

18.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Mestské múzeum v Bratislave oslávilo tento rok 130. výročie svojho založenia. Cieľom mnohých aktivít múzea je podpora vnímania vlastnej identity a rozširovania historického vedomia Bratislavčanov.

Snahou pracovníkov múzea je potešiť i poučiť všetky generácie obyvateľov mesta. Aj preto Mestské múzeum v Bra­tisla­ve pravidelne od septembra do júna pripravuje prednášky o bratislavskej histórii.

Ako nás upozornila Beáta Husová z Mestského múzea v Bratislave, tento rok má prednáškový cyklus názov Bratislava 1848 -1918. Dopĺňa tak rovnomennú výstavu, ktorej expozícia je v múzeu verejnosti už prístupná. Prednášky dokumentujú hospodársku situáciu a čulý kultúrny i spoločenský život Bratislavčanov, ako aj význam mesta v uvedenom období na prelome storočí.Prednášajúcimi sú renomovaní a uznávaní odborníci.

Mestské múzeum v Bratislave pozýva širokú bratislavskú verejnosť, aby každú druhú stredu v mesiaci navštívila budovu Starej radnice, kde sú vždy od 15.30 hod. v kinosále múzea zaujímavé a poučné prednášky o histórii mesta Bratislava.

Doteraz sa už uskutočnili prednášky o bývaní v Bratislave, o histórii bratislavského obchodu a o bratislavských fotografoch a fotoateliéroch v rokoch 1848 - 1918.

Najbližšia prednáška bude v stredu 21. októbra a jej témou bude Bratislava na pohľadniciach z prelomu storočí. Prednášajúcim bude doc. Mikuláš Gažo.

V novembri sú potom pripravené prednášky o počiatkoch športu a telovýchovyy v Bratislave a o histórii zdravotníctva a farmácie v našom meste.

(brn)

Páčil sa vám článok?