Vizuálny cestopis z Francúzska: V Galérii X vystavuje mladý výtvarník J. Juhaniak

24.2.2018
0
J. Juhaniak: Tour de France

Zdroj: citylife.sk

Páčil sa vám článok?

Pod názvom Tour de France prezentuje Ján Juhaniak novú tvorbu v bratislavskej Galérii X (Zámočnícka ulica). Sú to kresby, koláže, asambláže, textové záznamy z metra, ulíc a iných verejných francúzskych priestranstiev.

Podľa kurátorky výstavy Jany Babušiakovej výtvarník sa venuje primárne maľbe a koláži, ale teraz predstavuje výber z päťročných cestopisných skicárov - záznamov zahraničných pocitov a zážitkov. Ich hnacím motorom je spontánna vnútorná potreba zachytávať svet okolo seba i v sebe. Nielen formou kresebných záznamov, ale aj prostredníctvom krátkych úvah či poznámok, v kombinácii s kolážou, ktorá v posledných rokoch tvorí dominantu jeho prác.

Autentickosť skíc a koláží netkvie len v ich bezprostrednej realizácii, ale i v prepojení s materiálmi nájdenými na mieste (noviny, knihy, reprodukcie či odpad). Vytvára tak osobné mikropríbehy a zároveň zachytáva proces pobytu v cudzej krajine na spôsob vizuálneho cestopisu. Medzi nimi sú postrehy z teroristického útoku v Paríži. Inšpiroval sa aj dianím v Cannes, Nice, Antibes, Redon, Vannes a v iných mestách, po ktorých putoval. Preto názov, ktorý nemá nič spoločné s cyklistickými pretekmi.

„Mal som viac výstav, ale táto je prvá cestopisná. Uzatváram ňou určitú etapu po študijných, pracovných a turistických pobytoch v mojej obľúbenej krajine. Teraz sa budem venovať inej výtvarnej tvorbe. Do Francúzska sa však ešte vrátim, možno sa tam na určitý čas aj usadím,“ prezradil na piatkovej (23.2.) vernisáži výstavy mladý vizuálny umelec.

Na výstave je aj sedem záznamových zošitov, v ktorých môže návštevník listovať.
Ján Juhaniak (1990) absolvoval Ateliér klasických disciplín u profesora Ľudovíta Hološku na Akadémii výtvarných umení v Banskej Bystrici (2015). Absolvoval študijný pobyt na École de recherche graphique v Bruseli a študijno-pracovnú stáž v ateliéri Vladimíra Škodu v Paríži. Svoju tvorbu prezentoval na viacerých autorských a skupinových výstavách na Slovensku, vo Francúzsku, v Česku a Poľsku.

(TASR)

Páčil sa vám článok?