Kultúrne leto nekončí ani v septembri. Tešiť sa môžete na naozajstnú kvalitu

22.9.2017
0

Zdroj: konvergencie.sk

Páčil sa vám článok?

Multižánrový festival Kultúrne leto a hradné slávnosti 2017 sa síce blíži k svojmu záveru, napriek tomu má čo ponúknuť aj v septembri.

Posledné septembrové dni ponúkajú koncerty s prístupným repertoárom, pre náročnejších čakajú komorné kúsky. Definitívnym záverom bratislavského leta je medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie trvajúci do  25. septembra. Na ňom sa ešte v sobotu predstaví brazílska klaviristka Sylvia Thereza (na fotografii), v nedeľu to bude  svetový mandolinista Avi Avital spolu s Petrom Breinerom a slovenským sláčikovým orchestrom a v rámci festivalu sa koncertom zaspomína aj na tvorbu Mariána Vargu.

Tohtoročnému Kultúrnemu letu dominovala najmä divadelná scéna a nezabudlo sa ani na detského diváka. Medzi novinky 42. ročníka festivalu patril projekt Hudba na schodoch. Hlavným dramaturgom a producentom festivalu bolo Bratislavské kultúrne a informačné stredisko. Na organizácii Kultúrneho leta sa spolu s hlavným mestom podieľali aj mestské časti.

Podujatie začalo už v júni a program ponúka pestré zážitky až do konca septembra. Festival remesiel a ľudových výrobkov Dni majstrov ÚĽUV na začiatku septembra priniesol do historického centra Bratislavy tvorivé dielne a stánky s tradičnými slovenskými výrobkami, hudobné a tanečné vystúpenia a ďalšie atrakcie

Druhý septembrový víkend patril histórii s podujatím Rímske hry a Limes day 2017. Podujatie pod záštitou primátora Iva Nesrovnala sa uskutočnilo v spolupráci s Múzeom mesta Bratislavy a konalo v autentickom prostredí múzea Antickej Gerulaty v Rusovciach. Do dávnej minulosti sa vrátili diváci už dvadsiaty krát, jubilejný ročník s bohatým programom sa opäť tešil veľkému záujmu. Okrem prekladov obľúbených citátov, rímskych remesiel či točenia na hrnčiarskom kruhu, mali návštevníci možnosť byť svedkami sprievodu Rimanov – nadšencov z piatich krajín pod taktovkou Tovarišstva starých bojových umení a remesiel.

Štýlovou bodkou na záver Kultúrneho leta bol druhý ročník Rozlúčky s letom v nedeľu 10. septembra. Štúrova ulica ožila hudbou, tancom a tvorivými dielňami a na príjemnej atmosfére sa podieľalo až 100 účinkujúcich. Veľkolepú fiestu si prišlo pozrieť viac ako 7000 ľudí z Bratislavy a okolia.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?