Kinoflikáři - hra v čase a na náhodu

4.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

September spravidla prináša so sebou do kín aspoň jeden pozoruhodný filmový titul, ktorý skutočne stojí za to. Distribučné spoločnosti si jednak „udobrujú“ milovníkov filmového umenia po návaloch superakčných, katastrofických a romantických prázdninových príbehov, navyše - na jeseň si do kinosál nájde cestu vždy viac ľudí ako počas letných horúčav.

Ťahákom, ktorý by mohol v septembri na filmových plátnach v dobrom slova zmysle zažiariť, je titul mladého českého režiséra a scenáristu z kolónky nezávislých filmových tvorcov Petra Zelenku Knoflíkáři.

Film s ničnehovoriacim, celkom spoľahlivo nepreložiteľným názvom (verme, že naši distributéri sa o to ani nepokúsia a neposunú jeho význam niekam celkom inde, ako sa to už veľakrát podarilo) nie je ani hravým, rozprávkovým príbehom, ako by titul mohol zvádzať, a Knoflíkáři zďaleka nie sú ani útočné bytosti z inej planéty.

Hrdinami Zelenkovej nezvyčajnej poviedkovej montáže sú najsúčasnejší súčasníci - smoliari, čudáci a outsideri, ktorým do života zasahuje Náhoda. Tá je na začiatku všetkých šiestich mikropríbehov - úlomkov zo života Knoflíkářov, tá napokon režisérovi dovoľuje všetko zarámovať do pôsobivého, chvíľami desivého výsledného obrazu. Tak amerického pilota z druhej svetovej vojny spájajú so strážcom zabudnutej železničnej staničky alebo pražským taxikárom takmer neviditeľné nitky zdanlivo nepodstatných rozhodnutí. A čas, v ktorom sa ich bizarné osudy prelínajú.

Zelenka, vyznávač takých mágov ako Woody Allen alebo Jim Jarmusch, hrá v Knoflíkářoch s divákom známu sympatickú hru na nejednoznačnosť: vyberte si, či ide o skutočnosť alebo fikciu, či sme už toto niekde videli, alebo sa nám to iba zdá. Či mohlo tragédiu v Hirošime zaviniť zlé počasie, či sme vlastne na konci alebo na začiatku príbehu. A čo by bolo, keby...

Tieto otázky sú vo filme dôležitejšie, ako vyrozprávanie bombastického, sugestívneho príbehu. A konanie smiešnych postavičiek spúšťané pomyselnými gombíkmi zasa zmysluplnejšie ako ich dramatické osudy a charktery. Titul, ktorý by nemal prejsť bratislavskými kinami bez povšimnutia. Zďaleka nielen preto, že je to film ovenčený posledným Českým levom a niekoľkými medzinárodnými filmovými cenami.

Alexandra Tinková

Jednu z hlavných postáv filmu Petra Zelenku Knoflíkáři si zahral Vladimír Dlouhý.
FOTO - ČT

Páčil sa vám článok?