Videli ste už vojvodinskú insitu v Klariskách?

15.7.2017
0

Zdroj: BKIS

Páčil sa vám článok?

Kovačická insitná škola je preslávená po celom svete. V Kostole klarisiek si môžete pozrieť výstavu jej tvorby. Nechýbajú ani dáždniky s insitnou tvorbou.

Kovačická insitná škola je preslávená po celom svete. Diela plné naivného pôvabu, jednoduchej krásy a pestrej farebnosti približujú výjavy z prírody, poľnohospodárske práce, zvieratá, remeslá i ľudovú zábavu. V rámci mesiaca Vojvodinskej insity a prezentácie diel a tvorby Slovákov žijúcich v zahraničí sa koná výstava obrazov insitného slovenského maliara zo srbskej Vojvodiny Pavla Ľavroša st. (1958) v Kostole klarisiek. Potrvá až do 24. 7. 2017. Ľavrošova tvorba patrí medzi najoceňovanejšie z insitnej umeleckej enklávy.

Pavel Ľavroš jedržiteľom Gran Prix galérie Pro Arte Kasper v Švajčiarsku. Ide o jedno z najprestížnejších ocenení insitného maliarstva na svete. Vystavoval vo svetových metropolách ako napríklad Paríž, Rím, Madrid, Lisabon, Viedeň, Brusel, New York či Tokio. Jeho stopami kráča i jeho syn, Pavel Ľavroš ml. (1997), ktorého obrazy dopĺňajú túto výstavu. 

K tvorbe Ľavrošovcov sa v Kostole klarisiek sa pridáva výstava dáždnikov s insitnou tvorbou. S dielami od autorov Martin Pap, Pavel Cicka, Pavel Hajko, Štefan Varga, Jano Žolnaj, Zuzana Veresky, Maria Hlavaty a Ivana Svetlik. Vernisáž vznikla na základe spolupráce s Krajanským inštitútom, Krajanským centrom umenia Slovákov v zahraničí Kalab Úradu pre žijúcich Slovákov zahraničí, Kreatívnemu centru pre cestovný ruch, umenie a kultúru (TUK).

Zdroj: BKIS

(ms)

Páčil sa vám článok?