Nahliadnite do nekonečna: Galéria ponúkajúca neuveriteľné optické ilúzie

14.6.2017
0
Nahliadnite do nekonečna: galéria ponúkajúca neuveriteľné optické ilúzie - 3[2]
Páčil sa vám článok?

Zrazu ste vo Vesmírnej odesee. Sami uprostred nekonečného vesmíru. Zatají sa vám dych. Je to fascinujúce a dojímavé zároveň. Nielen kozmonauti, ale aj vy sa môžete ocitnúť v Universe. V Bratislave, v galérii Multium. Najsilnejší zážitok je ísť tam nepripravený.

Určite poznáte ilúzie dvoch zrkadiel. Sú jednoduché a efektné zároveň. To bola prvá myšlienka, ktorá mi napadla, keď som nazrela do nekonečnej studne. Prvej zo šiestich inštalácií v novootvorenej galérii na Zámockej ulici.

Už keď vojdete do jej čistých decentných priestorov, akoby ste sa ocitli v medzisvete. A keď vstúpite do Tabularia, ďalšej z inštalácií, prechod je dokonaný. Na úzky chodník v archíve našliapnete veľmi opatrne. Pod vami je totiž nekonečno.

V našej realite trojrozmerného priestoru sa ťažko opisuje pocit, že čosi nemá konca. Ani fotografie nedokážu vystihnúť ten moment, keď vám doslova zovrie žalúdok a oči totálne oklamú mozog.

Snová hudba, ktorá vás sprevádza, ešte umocňuje dojem. Najideálnejšie je prísť sem sám, otvárať jedny dvere za druhými a nechať sa prekvapovať. Je to lepšie ako relaxácia. Šesť inštalácií sa vám máli, chceli by ste ďalšie, a tak keď sa vraciam, opäť otváram dvere, za ktorými sú iné svety s tisíckami hviezd.    

Tomáš Hatrák, ktorý dal inštalácie dokopy svojpomocne, len za asistencie svojho otca, sa ma pýta, či chcem vidieť, na akých jednoduchých princípoch sú ilúzie založené. Odmietam, nechcem si vziať ten snový pocit, ktorý mi navodili.

Ak má umenie človeka zasiahnuť a primäť k zamysleniu, tak potom je táto magická hra zrkadiel s priestorom umením. Tomáš Hatrák sa však za umelca nepovažuje. „Nie som ani autorom myšlienky,“ hovorí a vysvetľuje, aký nevšedný zážitok preňho bol, keď videl výstavu Mateja Kréna. „Fascinovalo ma zároveň, aké je to technicky jednoduché,“ hovorí konštruktér, ktorý má cit pre optiku a mechaniku. Neskôr objavil japonskú umelkyňu Yayoi Kusamu a jej Infinity Mirror Room, páčila sa mu kaleidoskopická virtuálna guľa v pražskom Imaginariu... Lenže tieto diela sú v galériách vždy osamotené. A tak si povedal, že keďže ich nikde nemožno vidieť pohromade, dá ich dokopy sám.  A tak vznikla galéria Multium a v nej známe inštalácie dotvorené podľa jeho fantázie.

„Ťažko niekomu opísať, čo vlastne nájde vnútri,“ usmeje sa tvorca. „Ľudom sa najviac páči Universum. Pritom je to najjednoduchšie zo všetkých. Niekoľko zrkadiel a svetielka z vianočného stromčeka.“ Zapchám si uši. Nechcem to počuť, chcem si uchovať ten pocit z ohromného nekonečného priestoru, ktorý ma zaplavil, keď som do miestnosti vstúpila.

„V Tabulariu niektorí chodia pre istotu po chodníku po kolenách. Niekto zas pociťuje túžbu odhaliť tajomstvo a zistiť, kde tie zrkadlá vlastne sú, a to aj s pomocou papierového lietadielka. Umelci oceňujú jednoduché čisté línie studne a ďalším stačí dlhé minúty hľadieť na kaleidoskopickú guľu, na ktorej sa striedajú farebné vzory, pretože pri tom majú pocit, akoby relaxovali.“ 

Inštalácie sa zatiaľ meniť nebudú. Raz možno pribudne zrkadlové bludisko pre deti, ale už aj teraz je táto galéria miestom, kde ich to bude baviť.  Pokojne ich tam vezmite, otvorené je denne, aj cez víkend, možno to bude prvý krok k tomu, aby sa neskôr dokázali nadchnúť pre umenie.

Kiežby mala Bratislava viac takýchto nadšencov, ktorí voľnú budovu nezaplnia automaticky ďalším pubom, ale dajú jej druhý plán. V tomto prípade možnosťou užiť si pocit nekonečna.

(in, Foto: multium)

 

 

Páčil sa vám článok?