V Rusovciach otvorili zrekonštruované Kino SĽUK

30.3.2017
0
V rusovciach otvorili zrekonštruované kino sľuk - rodna zem
Páčil sa vám článok?

Spomienkou na 100. výročie narodenia hudobného skladateľa Tibora Andrašovana a projekciou zdigitalizovaného filmu Rodná zem, pre ktorý zložil hudbu, otvorili včera v Rusovciach po trojmesačnej prestávke zrekonštruované Kino SĽUK.

 Ako povedal riaditeľ Slovenského ľudového umeleckého kolektívu (SĽUK) Juraj Hamar, zdigitalizovaná hudobno-tanečná snímka sa pýši prvenstvom v niekoľkých faktoch. „Realizácia filmu Rodná zem bola úzko spojená s pôsobením SĽUK-u, jeho interpretov a tvorcov choreografií i hudby, ale aj s domovským sídlom SĽUK-u v kaštieli v Rusovciach,“ uviedol Hamar.

Včerajšia projekcia filmu, technicky vyčistená a zdigitalizovaná v Slovenskom filmovom ústave, je spojená nielen s otvorením Kina SĽUK, ale aj s pripomenutím si niektorých umeleckých osobností, ktorí sú aj po 64 rokoch v SĽUK-u aktívne činní.

„Mám radosť, že tu môžem privítať vlastne mojich kolegov, ľudí, ktorí účinkovali vo filme Rodná zem, a ktorí doteraz pracujú v SĽUK-u, spomeniem aspoň pani Hedu Melicherovú, ktorá vedie náš archív, alebo pána Mihalčatina, ktorý je v technickom servise,“ doplnil riaditeľ SĽUK-u s tým, že Rodnú zem budú zrejme premietať aj na budúci mesiac a v prípade záujmu ju premietnu aj pre školy v rámci programu Kina SĽUK.

Príbeh filmu Rodná zem je o mladých ľuďoch z rôznych kútov Slovenska, ktorí sa stanú členmi profesionálneho kolektívu v súbore ľudových piesní a tancov. Dej filmu dotvárajú ilustratívne obrázky slovenskej krajiny a bohaté folklórne tradície v dobovo štylizovanej podobe. Štylizované choreografie na folklórnych prvkoch postavili Štefan Nosáľ, Martin Ťapák a Juraj Kubánka.

Texty piesní napísal básnik Vojtech Mihálik a skladateľ Tibor Andrašovan ich zhudobnil do folklorizujúceho novotvaru. V hlavných úlohách filmu sa predstavili Martin Ťapák a Heda Melicherová, ale aj ďalší, prevažne zakladajúci členovia SĽUK-u a Lúčnice.

(TASR, Foto: FB Kino SĽUK)

Páčil sa vám článok?