V Danubiane dnes otvorili výstavu izraelskej výtvarníčky Orit Hofshi

24.3.2017
0
V danubiane dnes otvorili výstavu izraelskej výtvarníčky orit hofshi - images
Páčil sa vám článok?

Za osobnej účasti svetovo uznávanej izralskej grafičky a autorky inštalácií Orit Hofshi otvorili dnes v Danubiane jej výstavu Prekročenie.

Podľa kurátorky Dagmar Srnenskej výstavu tvoria  monumentálne diela Crossing (Prekročenie) a Chronicle (Kronika), ktoré sú zavesené oproti sebe, zobrazujúce dávne novoromantické krajiny. Inštaláciu dopĺňa vysoká konštrukcia umiestnená na vzdialenom konci výstavných priestorov a úzka drevená plošina, respektíve ulička v strede.

Aktuálna výstava Crossing (Prekročenie) je pokračovaním autorkinho skúmania chronológie, bytia a viditeľných stôp existencie. Pozornosť umelkyne púta ľudský vývoj v danom prostredí, existencia spoločenstiev v širšom spoločenskom a politickom zmysle. Zaoberá sa síce krátkou, ale predsa subjektívne vnímanou existenciou jednotlivca v rámci búrlivého spoločenského diania.

„Snažím sa zobraziť ľudstvo spôsobom, ktorý by obohatil pozorovanie samého seba v širšom kontexte, čiže vo vzťahu k bezprostrednému okoliu aj celkovému prostrediu, čo si vyžaduje značnú dávku skromnosti a pokory - plne pochopiť niečí stav, miesto a úlohu vo svetle príslušných vzťahov s ostatnými a so svetom, ktorý nás obklopuje,“ uviedla Hofshi.

Orit Hofshi sa narodila v roku 1959 v izraelskom kibuci Macuva. Po desaťročnom pobyte v Spojených štátoch amerických (1985 – 2004) sa vrátila do Izraela, kde momentálne žije a pracuje v meste Herzliya. Centrom jej záujmu je ľudská existencia, ktorú skúma v kontexte minulosti aj prítomnosti, ale aj vo vesmíre.

(TASR, Foto: archív)

Páčil sa vám článok?