Lamač chce zachrániť Rozálku, snaží sa ju získať od mesta

7.3.2017
0
Lamač chce zachrániť rozálku, snaží sa ju získať od mesta - Rozalka_1s
Páčil sa vám článok?

Miestne zastupiteľstvo (MZ) v Lamači jednomyseľne schválilo na dnešnom rokovaní návrh uznesenia, v ktorom žiada hlavné mesto Bratislava o zverenie kaplnky sv. Rozálie do správy mestskej časti (MsČ). Lamač sa snaží o rekonštrukciu tejto národnej kultúrnej pamiatky, ktorá je v havarijnom technickom stave.

Je to naša najvýznamnejšia kultúrna pamiatka a architektonická dominanta, vnímaná aj ľuďmi, ktorí nie sú z Lamača. Súčasne je jednou z mála stavieb takéhoto charakteru v rámci celého územia Bratislavy. Preto je pre nás mimoriadne dôležité, aby sme túto pamiatku podporili a zachovali. Počas dlhšieho časového obdobia sa jej nevenovala pozornosť, zhodnotil zástupca starostu Lukáš Baňacký význam kaplnky, familiárne nazývanej Rozálka, pre mestskú časť.

V súvislosti so zlým technickým stavom poukázali poslanci na poškodenie dreveného krovu, nevyhovujúci stav strešnej krytiny, narušené omietky, vlhkosť obvodových stien a ďalšie problémy. Starosta Lamača Peter Šramko vysvetlil hlavný dôvod snahy o získanie Rozálky do správy obce. Keďže kaplnka je národnou kultúrnou pamiatkou, Lamač by sa mohol uchádzať o pridelenie finančných prostriedkov zo štrukturálnych fondov na jej rekonštrukciu. Predtým ju však musí získať do svojho majetku. Súčasným vlastníkom kaplnky je hlavné mesto Bratislava, uviedol Šramko.

Ranobaroková kaplnka sv. Rozálie bola postavená v rokoch 1680 až 1682 z vďaky za ukončenie morovej epidémie, ktorá si v rokoch 1678-1679 vyžiadala viac ako 12.000 obetí. Mesto jej stavbu financovalo z verejnej zbierky obyvateľov. Až do konca druhej svetovej vojny bola cieľom pútí. Posledná väčšia oprava kaplnky sa realizovala v rokoch 1974-1975. 

(TASR, Foto: archív)

Páčil sa vám článok?