Bratislavu ovial morský vánok Karibiku

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Časy sa menia. Kým ešte nedávno boli skutočnými pirátmi Jack Sparrow a jeho kumpáni, muži milujúci dobrodružstvo a zábavu, dnes sa skutočnými pirátmi stávajú obchodníci a úradníci. To je jeden z pohľadov na pokračovanie pirátskej trilógie, druhej časti s názvom Piráti Karibiku: Truhlica mŕtveho muža.

Hlavnému predstaviteľovi pirátov, rozmarnému Jackovi Sparrowovi (Johnny Depp) vraj producenti vyčítali v druhej časti trilógie spôsob herectva, s akým sa zmocnil svojej postavy. Keď si ho pri zhliadnutí filmu užijete, musíte im oponovať. Johnny Depp bojuje so svojimi nepriateľmi s ľahkou nonšalanciou manekýna predvádzajúceho najkrajšie kusy odevov na parížskych mólach a s humorom, ktorý takej postave nikdy nesmie chýbať. Kostýmy Penny Rose poskytujú divákom ilúziu, že naozaj ide o módnu prehliadku. Len manekýni pochádzajú z trochu divokých spoločenských vrstiev. Výtvarná stránka filmu (Rick Heinrichs) je taká veľkolepá, že kulisy okolo „predvádzacieho móla“ tvoria dokonalý vizuálny zážitok aj pre diváka, ktorý vôbec nesleduje dej. „Je úžasne kreatívny,“ povedal o Heinrichsovi producent filmu Jerry Bruckheimer a Johnny Depp dodáva: „Bola radosť s ním spolupracovať, odviedol monumentálnu prácu.“

A tak sa na temer nepoškrvnenom ostrove Domenica odohráva druhá časť filmu, v ktorej sa rozvíjajú načrtnuté tézy úvodnej časti, ale do deja vstupujú aj nové, doslova čarodejné postavy, ktoré chytia za srdce každého diváka. Nováčikom druhej časti je okrem iných hercov na plátne aj záhadná karibská veštkyňa Tia Dalma, ktorú stvárnil jeden z najväčších britských mladých talentov, herečka Naomie Harris. Hrá cigánsku kráľovnú, ktorá má magickú moc, schopnosť vidieť do ľudí a pochopiť ich najskrytejšie túžby. Ak k tejto zostave prirátame ešte fyzickú dokonalosť a herecké majstrovstvo Orlanda Blooma či Keiry Knightley, môžete tušiť, že do kín prišiel film, ktorý vás v každom prípade nenechá ľahostajných. Možno sa pousmejete, možno si zaironizujete, ale hrozí aj to, že budete uchvátení a zbalíte si „bagáž“, aby ste do konca leta ešte stihli navštíviť Karibik. A určite sa budete tešiť na 24. máj 2007, keď do slovenských kín príde posledná časť trilógie o pirátoch, stále pod režijným vedením režiséra Gora Verbinskeho.

Páčil sa vám článok?