Benigni opäť filmom oslavuje život

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Taliansky herec, režisér a scenárista Roberto Benigni natočil pred časom film Život je krásny a dostal zaň Oscara. Musel to byť úžasný pocit preberať v Hollywoode zlatú sošku, pretože sa mu to tak zapáčilo, že nakrútil ďalší film o silnej vášni k životu, tentoraz na tému láska.

A lepšia kombinácia ako láska a vojna pre film neexistuje. Benigni preto príbeh o bezhraničnej láske večného rojka, poéta Attilia (Roberto Benigni) ku kritičke Vittorii (Nicoletta Braschi) zasadil do prostredia vojnou zmietaného Bagdadu. Domnieval sa, že len týmto spôsobom sa mu podarí ukázať divákovi silu oddanej lásky muža k žene. Len tam, kde neexistujú žiadne možnosti na prežitie, možno život považovať za zázrak. Asi to chcel Benigni povedať, keď sa rozhodol svoju ženskú hrdinku nechať umierať na miestach, kde nemožno zohnať ani obväz a ako jediného záchrancu jej poslal muža, ktorý nepoznal prekážky a nakoniec jej život (ako ináč) zachránil. Keby sme príbehu odňali Benigniho schopnosť rozpovedať udalosti nevtieravo, milo a humorne, ocitol by sa na najdostupnejších priečkach červenej knižnice, aby bol vždy po ruke pre ženy, ktoré bije manžel. Benigni je však filmový básnik a režisér, ktorý sa rozhodol, že bude oslavovať život za každých okolností. Robí to tak aj vo chvíli, keď na „štránku“ visí Attiliov najlepší priateľ, iracký básnik Fuad (vynikajúci Jean Reno). Práve Jean Reno svojou postavou temer romantický príbeh dokonale uzemňuje a dodáva mu realitu a jasné kontúry zrelým herectvom, ale aj reálnym vzhľadom.

Benigni je režisér a herec, ktorý neustále lieta... Filmové majstrovstvo však ovláda dokonale, a tak nenechá ani jedného diváka na pochybách, že sila lásky, vášne k životu a nádeje, ktorá nikdy neumiera, je naozaj všemocná. V tom je veľké plus Benigniho filmu Tiger a sneh. To ospravedlňuje aj zdĺhavosť, ktorou sa „zaláskovaný“ hlavný hrdina dostáva k svojmu cieľu, aj opakovanie motívov, ktoré Benigni vo svojich filmoch uplatňuje. Lebo všetci diváci, ktorí sa rozhodnú film Tiger a sneh uvidieť, predsa vedia, že keď ide o lásku, všetko je povolené.

Páčil sa vám článok?