Oscarová Skrotená hora je film o láske

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Najväčšou silou prírody je láska, hovorí slogan k filmu Skrotená hora. A najväčším prejavom lásky je celoživotné puto dvoch mužov, ktorí sa stretnú v mladosti a aj keď im okolnosti nedovolia žiť spolu, prežijú najsilnejšie puto, ktoré človek môže v rôznych podobách prežiť na zemi - puto bezhraničnej lásky, priateľstva, oddanosti a dôvery. O tom hovorí film Skrotená hora.

Ennis Del Mar (Heath Ledger) a Jack Twist (Jake Gyllenhaal) nie sú homosexuáli. Stretnú sa na sezónnej práci ako pastieri oviec a každý z nich má plány do života - založiť si rodinu, mať deti a pracovať. Každodennosť, vzájomná spätosť a citová blízkosť však po čase narušia škrupule a morálne konvencie, a obaja mladí muži podľahnú svojim citom aj fyzickým zblížením. Dohodnú sa, že išlo o výnimočnú situáciu a nebudú jej pripisovať žiadny význam. Oženia sa, majú deti, Ennis sa po čase rozvedie. A keď sa stretnú po štyroch rokoch, zistia, že čas na sile ich lásky nič neubral, naopak, potreba blizkosti priateľa je omnoho silnejšia. Riešia to tak, že chodia spolu „na ryby“. To, samozrejme, dvom ľuďom, ktorí sa milujú, nestačí a tak títo muži prežijú dva paralelné životy. Jeden v myšlienkach s milovaným priateľom a druhý podrobený spoločenským normám.

Film oscarového režiséra Anga Leeho hovorí o príbehu ľudí, ktorí viac mlčia ako hovoria, o to viac však cítia. O to hlbšie je ich priateľstvo. Príbeh bez toho, aby pohoršoval, prináša podobu lásky v tej najčistejšej polohe, i keď aj samotným aktérom sa spočiatku zdá, že ich konanie nie je práve v súlade s kryštalickou podobou tohto citu z pohľadu spoločenských noriem. Ku cti im slúži, že robia, čo môžu. Ang Lee sa však rozhodol, že nechá zvíťaziť lásku a tak si muži, aj keď im čas a odluka nahráva do kariet, nedokážu pomôcť. Film bol nominovaný na osem Oscarov, nakoniec ho v počte sošiek porazila snímka Crash. Tri Oscary však Skrotenú horu neminuli: Oscar za réžiu (Ang Lee), najlepší adaptovaný scenár (Larry McMurtry, Diana Ossana) a za hudbu (Gustavo Santaolalla). Z deviatich nominácií Cien Britskej filmovej a televíznej akadémie umenia Bafta získal film štyri ocenenia: najlepší film, najlepšia réžia, najlepší adaptovaný scenár a najlepší herec vo vedľajšej úlohe (Jake Gyllenhaal). Možno, keď tento poetický film, tvorcami označený za drámu, uvidíte, budete súhlasiť s autormi scenára, ktorí v príbehu naznačujú možnosť tézy o tom, že človek môže prežiť silný citový celoživotný príbeh, pocítiť silu lásky, aj keď nie je vždy korunovaná úspechom v podobe oltára, pred ktorým dve milujúce bytosti pokľaknú.

Páčil sa vám článok?