Sedem mŕtvol stačí, miláčik

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Ako by ste typovali žáner filmu, kde asi v piatej minúte zabije mladú ženu ťažká kamenná socha, ktorá jej padne akoby z neba rovno na hlavu…? Ak si myslíte, že ide o čiernu komédiu, vaša odpoveď je správna. Natočil ju anglický režisér Steen Agro podľa vlastného scenára v koprodukcii s Českom - celý dej sa odohráva v súčasnej Prahe - a volá sa Sklapni a zastřel mě.

Tou prvou mŕtvolou je britská turistka. Jej úzkostlivému manželovi Colinovi (Andy Nyman) sa nechce viac žiť, ale nemá odvahu spáchať samovraždu. Preto požiada o túto službu - za finančnú odmenu - hotelového vodiča Pavla (Karel Roden), ktorý ho mal pôvodne iba odviezť do márnice, aby si prevzal telo svojej ženy. Tento ušliapnutý človiečik má niekoľko zamestnaní, aby mohol uspokojovať materiálne požiadavky svojej ženy Líby (Aňa Geislerová). Pod jej vplyvom prijme Colinovu „ponuku“, lenže prvý vražedný pokus mu nevyjde. No Colin je neodbytný a za svoje peniaze žiada dohodnutú službu. Vinou Pavlovho ďalšieho bizarného pokusu o Colinovu fyzickú likvidáciu sa dvojici skrížia cesty s gangsterom Karlom Karlovičom (Robert Polo) a tu sa už končí každá psina. Ba vlastne sa začína, lebo stále sme v žánri čiernej komédie…

Debutujúci S. Agro zvolený žáner výborne zvládol. Vďaka „medzinárodnej“ zápletke obohatil jeho prvky o jemnú konfrontáciu českého a anglického naturelu. Podľa jeho vlastných slov Prahu výborne pozná (pochádza odtiaľ jeho manželka), ale chcel ju ukázať v inom svetle, než je obvyklé - opäť vzniká zaujímavý kontrast medzi zobrazením slnkom zaliateho mesta v úvodných „turistických“ sekvenciách (pred nešťastným pádom sochy) a následným zobrazením v modrosivých odtieňoch ponurej zimy. Agro má zmysel pre pointovanie situácií, ktoré ešte obohacuje jemnými narážkami, určenými pre vnímavého diváka (chodba v márnici pripomína tunel so svetlom na konci, známy z rozprávaní o klinickej smrti[BC] situácia v márnici má zasa priam kafkovský charakter).

Ako to v správnej čiernej komédii má byť, mŕtvoly sa vŕšia jedna za druhou[BC] ak sme počítali správne, je ich spolu sedem. Napriek tomu je však film Sklapni a zastřel mě najmä o priateľstve a chuti do života. Celkom dobré posolstvo, čo myslíte?

Páčil sa vám článok?