Dnes v meste: Koncert a 3D projekcia na priečelí Primaciálneho paláca

19.11.2016
0
Dnes v meste: koncert a 3d projekcia na priečelí primaciálneho paláca - primacialny_palac
Páčil sa vám článok?

Pri príležitosti Dňa mnohopočetného myelómu sa bude dnes konať prvý ročník verejného benefičného koncertu o 14.00 h v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca na pomoc ľudom s týmto ochorením.

„Podujatie organizuje Slovenská myelómová spoločnosť. Na koncerte vystúpia Bratislavský chlapčenský zbor, muzikálový spevák Ján Slezák a operná diva Adriana Kohútiková. Po koncerte sa po zotmení, cca o 16.15 h, na priečelí Primaciálneho paláca uskutoční 3D projekcia príbehu o mnohopočetnom myelóme pre verejnosť,“ informoval magistrát.

Mnohopočetný myelóm je typ nádorového ochorenia vznikajúci z plazmatických buniek, ktoré sa bežne vyskytujú v kostnej dreni. Rakovinové plazmatické bunky (myelómové bunky) sa hromadia v kostnej dreni a produkujú nadbytok jedného typu protilátky (paraproteín). V dôsledku toho vznikajú u pacienta rôzne ťažkosti. Diagnostika mnohopočetného myelómu je komplikovaná najmä preto, že v ranných štádiách bývajú jej príznaky často prehliadané. „Bolesti chrbtice či chudokrvnosť sú príznaky mnohých ochorení. Stále sa často stáva, že pacient s mnohopočetným myelómom býva v starostlivosti ortopéda či neurológa, keďže nemá správne stanovenú diagnózu,“ vysvetľuje hemato-onkologička MUDr. Zdenka Štefániková, predsedníčka predsedníctva SMyS.

(ts, ms, Foto: archív)

Páčil sa vám článok?