Vražda ako spoľahlivý čistiaci prostriedok

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Chceli by ste mať matku, ktorá nežne vyvraždí celé vaše okolie, ľudí aj zvieratá, lebo bránia vášmu pokojnému spánku? Chceli by ste mať matku, ktorá vás miluje a keď vidí, že inej cesty niet, použije aj iné ako slušné spôsoby na to, aby dala váš život do poriadku? Ak áno, film Univerzálna upratovačka vám splní sen.

Predstaviteľka hlavnej postavy filmu Glorie Goodfellowovej Kristin Scott Thomas hovorí, že každý človek by rád prijal do svojho života takú matku. Príbeh filmovej upratovačky Grace Hawkinsovej (Maggie Smith) sa začína v jej mladosti, keď podreže svojho mladého manžela a jeho milenku. Zatvorí ich do lodného kufra a cestuje. Keďže jej v ďalšej ceste vlakom zabráni polícia, svoje dieťa už porodí vo väzenskej cele. A s dcérou sa stretne až v čase jej dospelosti. Gloria Goodfellowová má v tom čase celkom rozvrátený život. Manžel, reverend Walter Goodfellow (Rowan Atkinson), myslí len na svoje nevydarené kázne, dcéra strieda chlapov a syna v škole týrajú spolužiaci. Úľavu hľadá v predklone, pozícii, keď za ňou stojí jej učiteľ golfu (Patrick Swayze) a drží ju za zadok. Keď ju pustí, odíde do kríkov fotografovať nahé prsia jej sedemnásťročnej dcéry. A do tejto situácie prichádza bývalá vražedkyňa Grace Hawkinsová a spraví v dome poriadok. Zdanlivo hrôzostrašný, prinajmenšom absurdný, scenár režiséra Nialla Johnsona a scenáristu Richarda Russoa, hovorí o krehkých vzťahoch manželských, rodičovských, mileneckých a susedských. Zreteľne ukazuje jasnú deliacu čiaru medzi chvíľou, keď si ľudia ešte pomáhajú a zistením, že už sa navzájom využívajú a ubližujú si.

Kristin Scott Thomas je vynikajúca herečka. Jej postava sa ocitla v situácii, keď je každé riešenie zlé. Či už žiada svojho manžela, aby ju pohladil, alebo sa v aute oddáva milencovi, v každom prípade sa muž stretáva s krásnou ženou, nežnou a zraniteľnou, túžiacou po láske a pochopení. Jej túžby naplní až matka, ktorá príde do domu upratovať. Aj preto som jej vraždenie v úvode nazvala nežné.

Páčil sa vám článok?