Na Istrobote bude aj robot-stopár

22.4.2016
0
Na istrobote bude aj robot-stopár - robot
Páčil sa vám článok?

Tradičná súťaž Istrobot sa v sobotu 23. apríla 2016 uskutoční v Mlynskej doline na Fakulte elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity.

Nadšenci robotiky zo Slovenska i zahraničia predstavia roboty, ktoré sami zostrojili a naprogramovali. „Sme veľmi zvedaví, ako sa bude dariť súťažiacim v kategórii lietajúcich robotov – dronov. Vlani, v pilotnom ročníku, bolo dovolené riadiť stroj aj diaľkovým ovládaním, ale tento rok už očakávame aspoň pokusy o autonómny let bez zásahu človeka. Úloha spočíva v prelete dráhy s troma prekážkami,“ priblížil Richard Balogh zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

V kategórií Stopár súťažia roboty a ich konštruktéri o to, kto najrýchlejšie prekoná trať plnú prekážok. V kategórií Myš v bludisku treba prejsť čo najrýchlejšie bludisko. Robot musí nájsť cestu sám a najľahšie riešenie – nechať ho používať známe pravidlo pravej či ľavej ruky, neznamená najkratšiu cestu. V sklade kečupu súťažia dva roboty o to, ktorý najskôr pozberá plechovky.

Predpoludním (10.00 – 12.00 h) sú na programe kvalifikačné jazdy, popoludní (14.00 – 16.00 h) finále.

(brn)

Páčil sa vám článok?