Osem dní frankofónnych filmov v Istote

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Milovníkom frankofónie je určený Medzinárodný festival frankofónnych filmov, ktorý bude od 11. do 18. marca v kine Istota.

Čo majú spoločné rozličné umelecké postupy a režisérske osobnosti pochádzajúce z Burkiny Faso, Maroka či Belgicka? Rôznorodé kultúry spája rovnaký jazyk - podľa štatistík je francúzština materinským jazykom pre 77 miliónov ľudí a pokiaľ zarátame tých, pre ktorých je druhým najpoužívanejším, ich počet vzrastie na 128 miliónov.

Podobne ako minulý rok sa môže publikum Festivalu frankofónnych filmov pripraviť na takmer 40 filmov zoradených do viacerých sekcii. Tento ročník však všetky sekcie (napríklad Z viery, Z druhého brehu, Zo zeme, Z detstva) zastrešuje téma hľadanie koreňov. Podstatný je pritom fakt, že diela či už významných režisérov alebo debutantov, snažiacich sa z rôznych uhlov zodpovedať otázku pôvodu, sa zatiaľ do bežnej distribúcie na Slovensku nedostali.

Na slávnostnom otvorení festivalu sa bude premietať belgická snímka Keď more stúpa za osobnej účasti režisérok G. Porte a Y. Moreau, ďalšou z festivalových hostí bude filmárka Ursula Meier. Na povzbudenie festivalovej atmosféry je pripravený belgický, kanadský, francúzsky a švajčiarsky večer, obľúbená Festivalová noc s premietaním filmov s témou detstva (18. 3) a párty s francúzskymi DJ-mi. Ďalším sprievodným podujatím bude vystúpenie trojice iránskych hudobníkov, ktorí uvedú najnovší film herca a režiséra Tonym Gatlifa. Podrobný program ôsmich dní festivalu nájdete na www.fiff-bratislava.sk.

Páčil sa vám článok?