V Rusovciach budú v júli Rímske hry

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Tohtoročné Rímske hry, ktoré pripravuje Múzeum mesta Bratislavy v spolupráci s ďalšími partnermi, sa uskutočnia v nedeľu 2. júla od 16. hodine a po prvý raz prekročia hranicu domovského rímskeho kastelu Gerulata.

Rímske hry sa konajú už od roku 1999. Z nenápadného podujatia odohrávajúceho sa na pôde Antickej Gerulaty v Rusovciach sa stalo známe a vyhľadávané interaktívne podujatie rodinného typu. Vďaka Programu iniciatívy spoločenstva INTERREG III A Rakúsko - Slovenská republika 2004 - 2006, Rímske hry budú v tomto roku s veľkorysejším programom. Odohrávať sa budú na otvorenom priestranstve tréningovej plochy futbalového ihriska v Rusovciach. Program stavia predovšetkým na tradíciách, ale zároveň bude rozšírenou simuláciou rímskych hier za účasti cisára a jeho verných. Pompéznosť je utajená nielen v obsahu podujatia, ale aj v jeho výtvarnom stvárnení. Filmovo spracované kostýmy cisára a jeho manželky, dobové účesy, ako aj 30 tuník dodá lesk a výtvarný názor podujatia. Vojsko a gladiátori spolu so zástupom cisárovej družiny návštevníka vrátia do doby starovekého Ríma.

Pre deti budú určite zaujímavou ouvertúrou už dopoludňajšie „Malé rímske hry“ od 10.00 do 15.00 h na mieste Antickej Gerulaty v Rusovciach, v rámci ktorých sú pripravené rôzne hry a tvorivé dielne.

Na Rímske hry počas celého leta nadviaže cyklus podujatí Prišli k nám Rimania. V mesiacoch júl a august každý utorok sa s organizátormi môžete vypraviť do strateného sveta antického Ríma jednotlivo aj v skupinách. Interaktívny program s detskými dielňami je určený najmä pre deti vo veku 10 - 14 rokov. Novinkou cyklu je tiež dvojjazyčná príprava vzdelávacích programov: Prišli k nám Rimania v slovenčine a nemčine. Aj tieto programy sú podporované v rámci programu INTERREG III A.

Páčil sa vám článok?