Úžasná planéta Filipa Kuliseva

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Tam, kde všetci kuvikajú o zániku sveta a sebazničení ľudstva, vezme Filip Kulisev do ruky fotoaparát a nafotí fascinujúce snímky prekrásnej planéty Zem v obrazoch, ktoré uchvacujú aj tých najväčších skeptikov.

Vždy chcel cestovať a fotografovať. Keď vyštudoval odbor cestovného ruchu, neváhal, vrazil do svojho koníčka všetky peniaze a precestoval kontinenty. Keďže je to človek oslavujúci svet a jeho nádheru v pozitívnom zmysle, fotografie Filipa Kuliseva dýchajú dokonalosťou čistých tvarov a vyhrotených kontrastov. Krása Zeme, napriek tomu, že je vo večnej symbióze s nebesami, prevyšuje blankyt neba. Akoby Boh vo svojej blahosklonnosti hľadel na ľudí a s láskou im plným priehrštím doprial všetko, po čom túžia. Také sú fotografie Filipa Kuliseva. Je to však aj nahnevaný fotograf. „Často fotím niečo celkom iné ako reálne vidím. Som nahnevaný, keď ľudia ničia svoju Zem. A tu nejde len o lesy či prírodné scenérie, ale aj o banálny poriadok v uliciach mesta. Som presvedčený, že aj Bratislava by mala v meste viac turistov, keby ľudia mali pozitívny vzťah k okoliu. Prírodu by sme si mali vážiť a starať sa o ňu.“ Filip Kulisev má právo posudzovať vzťah ľudí k svetu, pretože ten jeho je výsostne pozitívny: „Rád fotím optimistické a pozitívne veci.“

A tak na jeho výstave s názvom Amazing Planet (Úžasná planéta) na Západnej terase Bratislavského hradu môžete obdivovať v dokonalej scenérii miesta, ktoré sú bokom od ruchu civilizácie. Filip Kulisev hľadá lokality s extrémnymi podmienkami, ktoré formuje príroda viac ako ľudia. Prostredníctvom fotografií ponúka možnosť odpútať sa od civilizačného ošiaľu a nájsť krásu na miestach, ako sú púšte, ľadovce či vodopády. Dosiaľ sa mu podarilo zachytiť napríklad neopakovateľné vlny Havajských ostrovov, posvätné miesta austrálskych aborigénov, pohyblivé duny Namíbie, ustupujúce ľadovce Aljašky, takmer nedotknuté ostrovy Tichého oceánu, exotické pláže a momentky prírody z takmer sedemdesiatich krajín, ktoré navštívil. Krajiny bizarných tvarov, skaly a horstvá, vrchy a doliny, púšte a moria, tropické pralesy i severské ľadovce. Na vernisáži výstavy, ktorá potrvá do 31.7., zároveň pokrstili knihu fotografií Filipa Kuliseva Amazing Planet, ktorá vychádza v anglickom a slovenskom jazyku vo vydavateľstve Slovart.

Páčil sa vám článok?