Hložník, Hložníková a Zelina v Danubiane

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Veľkorysé výstavné priestory Danubiany, umeleckého múzea pri vodnom diele Čunovo, poskytli jedinečnú pohostinnosť výstave Continuum, ktorú bez nadsázky môžeme nazvať rodinná. V Danubiane sú vystavené obrazy Vincenta Hložníka, Ľuba Zelinu a Zuzany Hložníkovej.

Apokalyptický cyklus Vincenta Hložníka, sedem veľkých pláten, ktoré vznikali v posledných rokoch umelcovho života, by ťažko našiel honosnejšie priestory ako veľké biele steny Danubiany. Práve na nich, v ostrom kontraste s nevinou beloby, sa odohrávajú farebne vyostrené zápasy Hložníkových postáv, z ktorých si každý, podľa svojho videnia, môže vyobraziť jazdca, koňa, dravca, tyrana či obeť. Obrazy vybuchujú vo farebne expresívnych tónoch a môžu veľmi veľa povedať o posledných pätnástich rokoch života maliara. Akoby sa do jeho štetca nazhromaždil celý jeho doterajší život s pokušeniami, víťazstvami, prehrami, sklamaniami, ale najmä nádejami. Neľahká cesta pre diváka prechádzať sa pomedzi apokalyptické výbuchy poznania, o to viac stojí za to, ak nájdete odvahu ju podniknúť.

O poschodie vyššie vás objíme znovu farebnosť, tentoraz Ľuba Zelinu, ktorý kombinuje aj podľa maliarov najfarebnejšie farby plné odtieňov – bielu a čiernu. Na mnohých jeho obrazoch sa práve tieto dve farby stávajú základom, na ktorom maliar vypovedá o svojom vnútornom svete najdivokejšou kombináciou oranžovej, červenej, zelenej, fialovej či modrej. Farby na obrazoch mieša Zelina s pieskom, štrkom i textilnými fragmentmi. Výstava Continuum predstavuje štyridsať jeho obrazov z posledných piatich rokov.

Na prízemí, kde sú aj otcove obrazy, výstavu „uzatvára“ Zuzana Hložníková. Centrom jej záujmu sú torzá a farbou výpovede biela a čierna. Práve táto farebnosť, tento kontrast, sa stáva základom expresívnej výrazovosti jej grafík. Akoby svojou „zmierlivosťou“ chcela upokojiť farebný výbuch dvoch mužov, ktorý svoje diela vystavujú opodiaľ - otca a manžela. Jedinečná výstava Continuum v čunovskej Danubiane potrvá do 18. júna 2006.

Páčil sa vám článok?