Hry oživia zaujímavý život starých Rimanov

11.9.2015
0
Hry oživia zaujímavý život starých rimanov - rimske_hry
Páčil sa vám článok?

Osemnásty ročník Z virtuality do reality (18. ročník) a 2. ročník Danube Limes Day sa tento rok spojili do Rímskych hier, ktoré Múzeum mesta Bratislavy pripravilo na sobotu 12. septembra.

Rímske hry 2015 budú zamerané na tanec, chýbať však nebudú ani predstavenia ostatných oblastí života – legionári, gladiátori, odievanie, výtvarné umenie. Poznávať Rím cez Gerulatu umožnia aj tento rok informačné technológie a niektoré z nich projekt uplatní priamo v rámci súťaží na Rímskych hrách. Návštevníci sa môžu zapojiť do rôznych disciplín a tí najúspešnejší môžu vyhrať pekné ceny.

Danube Limes Day obohatí poznávanie histórie najmä prostredníctvom športu. Súčasťou podujatia je aj cyklovýlet, ktorého časť povedie v trase starej rímskej cesty z Carnuntumu do Gerulaty. Vodáci plánujú splav od Carnuntumu po Rusovce. Cyklisti vyrazia od Mosta Lafranconi a počas zastávok dostanú zaujímavé informácie o pamiatkach na území Carnuntumu. Ďalšie aktivity sú napríklad splav od Carnuntumu po Rusovce, na bicykli sa zase pôjde po stopách Rimanov - časť povedie po trase starej rímskej cesty z Carnuntumu do Gerulaty. Keďže trasa je náročnejšia, pôjde o menšie podujatie pre skupinu približne 30 osôb. Zraz je medzi 8.50 - 9.00 h, na petržalskej strane Mosta Lafranconi.

Danube Limes Day je medzinárodné podujatie venované rímskym pamiatkam na dunajskej hranici, ktorú tvorila reťaz rímskych táborov spojených cestami. Tie hlavné legionárske stáli v našej oblasti vo Viedni (Vindobona), v Petronelli (Carnuntum), pri Komárne (Brigetio) a v Budapešti (Aquincum). Medzi nimi boli menšie pevnosti ako napríklad Gerulata na území dnešných Rusoviec.

(hu)

Páčil sa vám článok?