V Kostole sv. Márie Magdalény v Rusovciach opravujú vzácny organ

1.9.2015
0
V kostole sv. márie magdalény v rusovciach opravujú vzácny organ - rusovce_kostol
Páčil sa vám článok?

V kostole sv. Márie Magdalény v Mestskej časti Bratislava Rusovce opravujú vzácny organ. Patrí medzi historické organy a teda aj historické pamiatky, povedal pre TASR farár Július Marián Prachár.

„Historici hovoria, že je vzácny, lebo od jeho výrobcu existujú len tri exempláre. Ak sa nemýlim, okrem nášho je jeden v Rakúsku a jeden v Maďarsku," doplnil rusovský farár s tým, že na organe sú zatiaľ opravené pedále a jeden manuál. „Druhý manuál je nachystaný na opravu, ale na to treba tiež pár tisíc eur a toľko zatiaľ nemáme,“ dodal.

Kostol sv. Márie Magdalény potrebuje navyše aj novú škridlu. „Je toho viac, čo tu bolo zanedbané. Nebola tu kontinuálna starostlivosť o kostol či faru, ako bola napríklad v Čunove alebo Jarovciach,“ dodal Prachár. Podľa neho to súvisí s tým, že v Rusovciach chýba pôvodné nemecké obyvateľstvo, ktoré boli odtiaľ vysídlené. „Tu bola tá starostlivosť prerušená, takže začíname od nuly,“ uzavrel Prachár, ktorý prišiel do Rusoviec ako farár len pred piatimi rokmi. Odvtedy sa mu podarilo postaviť pastoračné centrum, ktoré v Rusovciach taktiež roky chýbalo, vybudovať novú faru a založiť materskú školu.

Organ v Kostole sv. Márie Magdalény v Rusovciach, ktorý postupne opravujú, sa zachoval z 19. storočia. V roku 1857 ho postavil organár Szlezák Mihaly, ktorý má za svojím menom na tomto hudobnom nástroji vyrytý aj názov Pozsonyban (Bratislava). Rímskokatolícky kostol sv. Márie Magdalény je dominantou Rusoviec. Odborníci ho radia k mladším sakrálnym stavbám. Bol postavený v ranom baroku v roku 1668 a viaže sa k rodine Zichyovcov.

(TASR)

Páčil sa vám článok?