Polovica budovy bývalej Lekárne u Salvatora bude mať nového majiteľa

12.3.2015
0
Polovica budovy bývalej lekárne u salvatora bude mať nového majiteľa - salvator3
Páčil sa vám článok?

Jednu z turistami najfotografovanejších, ale aj najzanedbanejších historických budov na Panskej ulici v Starom Meste, kde bývala Lekáreň u Salvatora, má spolovice kúpiť realitný investor.

Za necelého pol milióna eur má polovicu národnej kultúrnej pamiatky jej doterajší majiteľ predať spoločnosti Forespo Helios 2. Cez tú nakupuje nehnuteľnosti Prvá penzijná, správcovská spoločnosť Poštovej banky. Druhú polovicu budovy vlastní hlavné mesto, odkúpiť ale aj zvyšnú časť objektu neplánuje. Vyplýva to z materiálu, o ktorom dnes rokuje mestská rada.

Doterajším podielovým spoluvlastníkom budovy bola spoločnosť Spectrum SK. Ešte v roku 2012 mestskí poslanci schválili, že za svoj podiel dostane od Bratislavy budovu na Sedlárskej ulici a mesto tak bude vlastniť celý objekt bývalej lekárne. Nakoniec však k zámene neprišlo. „Uzatvorenie zámennej zmluvy bolo podmienené splnením viacerých podmienok zo strany žiadateľa. Išlo o odstránenie záložného práva, ktoré viazlo na spoluvlastníckom podiele, či umiestnenie mobiliára lekárne. Keďže k naplneniu podmienok nedošlo, uznesenie mestského zastupiteľstva stratilo platnosť a zámenná zmluva uzatvorená nebola,“ uviedla pre TASR hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Polovicu budovy, ktorú Spectrum SK vlastní, má teraz Forespo Helios 2 kúpiť za 498-tisíc eur. Cenu nestanovil znalec. „Odôvodnenie ceny v tomto prípade nie je potrebné. Žiadateľ uvádza, že disponuje konkrétnym kupcom, ktorý je pripravený jeho podmienky prijať a požadovanú cenu zaplatiť,“ uvádza mesto v materiáli. Ešte v roku 2010 znalec spoluvlastnícky podiel vyčíslil na takmer 446-tisíc eur.

Bratislavskí poslanci by mali tento mesiac schváliť, že si mesto nebude uplatňovať predkupné právo k spoluvlastníckemu podielu. „Hlavné mesto sa zatiaľ nachádza v rozpočtovom provizóriu, preto treba dobre zvážiť kapitálové výdavky,“ píše sa v materiáli. Na spoluvlastníckom podiele firmy navyše viazne záložné právo v prospech J&T Banky a jeho obsah a rozsah mesto nepozná.

Magistrát pripomína, že objekt je v súčasnosti v zlom technickom stave a vyžiadal by si rozsiahlejšiu investíciu. „Nemožno vylúčiť, že zo strany bývalých nájomcov budú smerom k hlavnému mestu vznesené nároky na opätovné uzatvorenie nájomných zmlúv,“ obáva sa mesto. Zároveň však pripúšťa, že bývalá lekáreň je jedna z najcharakteristickejších budov v meste.

Predkupného práva sa musí vzdať aj Ministerstvo kultúry SR, keďže objekt je národnou kultúrnou pamiatkou. Ani to budovu nechce.

V objekte sú dnes na každom poschodí dva byty, v podzemí sú skladové priestory a pivničné kobky a na prízemí bola bývalá lekáreň. „Podľa našich informácií dal podielový spoluvlastník v zmysle zákona nájomcom z bytov výpoveď,“ uvádza mesto. Či niektorý z nájomcov vedie o neplatnosť výpovede súdny spor, mesto nevie.

©TASR

Páčil sa vám článok?