Katedrála na Peknej ceste má nové zvony

17.1.2015
0
Katedrála na peknej ceste má nové zvony - zvony_krasnany
Páčil sa vám článok?

Katedrála sv. Šebastiána v Rači dostala vianočný darček v podobe 17 bronzových zvonov. Spolu vytvárajú zaujímavú zvonkohru, ktorá umožňuje interpretovať neobmedzený počet skladieb.

Najväčší zvon vážiaci 115 kg je označený textom „sv. Ján Pavol II.“, druhý najväčší zvon (93 kg) nápisom „sv. Šebastián, patrón katedrály“ a tretí (75 kg) „sv. Gorazd“. Na všetkých zvonoch je znak Ordinariátu ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR a označenie „Katedrála sv. Šebastiána Bratislava – Krasňany“.

Zvony hrajú každý deň na poludnie, v nedeľu o 8.50, 10.20 a 17.50 h (teda 10 minút pred začiatkom svätej omše) a pred večernými omšami v utorok, v stredu a v piatok o 17.50. Taktiež podľa potreby desať minút pred omšou, ak pôjde o sviatok v rámci cirkevného roka.

Zvony sú vybavené elektromagnetickými bicími jednotkami, čím zvonkohra vytvára akési elektrické bicie nástroje. Všetky zvony podľa návrhu Rostislava Bouchala odliala renomovaná Zvonárska dielňa Tomášková-Dytrychvá z Brodku u Přerova.

„Som presvedčený, že nová zvonkohra bude ďalším skrášlením tejto katedrály, podobne ako to bolo napríklad v prípade zvonkohry na bývalom Priore na Kamennom námestí,“ povedal starosta Rače Peter Pilinský.

Kostol na Peknej ceste bol pôvodne stavaný ako filiálny kostol farnosti Rača, ale keďže je v súčasnosti sídlom biskupa, stala sa z neho katedrála. Dostala názov Katedrála svätého Šebastiána podľa patróna vojakov aj samotného Ordináriátu OS a OZ. Zaujímavosťou je, že pápež Ján Pavol II. pri svojej druhej pastoračnej návšteve Slovenska 1. júla 1995 posvätil základný kameň tejto katedrály, ktorý sa však stratil.

(em)

Páčil sa vám článok?