Na Nobelovej ulici vyrastá jedna z najmodernejších knižníc

23.10.2014
0
Na nobelovej ulici vyrastá jedna z najmodernejších knižníc - nobelova_kniznica
Páčil sa vám článok?

V Novom Meste vyrastá jedna z najmodernejších knižníc v Bratislave. Čitatelia ju nájdu na Nobelovej ulici. Nebude však len významným literárnym centrom, Novomešťanom poskytne aj priestor na relaxačno-pohybové aktivity, hudobné vystúpenia, premietanie filmov, literárne diskusie či tvorivé dielne.

Deje sa tak v čase, kedy knižnice skôr bojujú s existenčnými problémami – mestskej časti Bratislava - Nové Mesto sa ich však darí rozširovať.

„Pre túto časť Nového Mesta pôjde o dôležité voľnočasové a relaxačné stredisko, ktoré budú môcť využívať žiaci, rodičia s deťmi či seniori,“ hovorí starosta mestskej časti Rudolf Kusý.

Z troch rekonštruovaných miestností, ktoré bude knižnica v budove spoločenského domu Vernosť využívať, je jedna už prakticky hotová. Otestovali si ju už seniori z miestneho klubu dôchodcov, ktorí sem chodia cvičiť, ako aj žiaci z neďalekej Základnej školy Odborárska. Knižnica Bratislava - Nové Mesto pre nich pripravila v rámci vyučovania interaktívne čítanie rozprávky Danka a Janka.

Čoskoro budú dokončené aj ďalšie dve miestnosti – oddelenia literatúry pre deti a mládež a literatúry pre dospelých. V poradí už štvrtú pobočku novomestskej centrálnej knižnice otvoria slávnostne začiatkom novembra. Novomestská knižnica dostane nový moderný dizajn aj vďaka šikovným študentom Školy úžitkového výtvarníctva Jozefa Vydru v Bratislave, ktorí pripravili pre Knižnicu Bratislava – Nové Mesto sériu architektonických návrhov. Tie sa stali predlohou pre interiér novej novomestskej knižnice na Nobelovej ulici.

„Študenti vypracovali návrhy ako svoje ročníkové práce. Vychádzajú z dispozičného riešenia a parametrov knižničných priestorov, pričom sú zaujímavé použitím viacerých atypických prvkov a farebných kombinácií,“ priblížila riaditeľka novomestskej knižnice Jana Vozníková.

(brn)

Páčil sa vám článok?